Два популярні образи — «бандерика» і «ватніка» — представили на виставці «Хунта унд вата», що триває у київському Центрі сучасного мистецтва — галереї М17, відомі художники Іван Семесюк і Антон Чадський. Їх образи, написані в особливій іронічній манері, стали яскравим уособленням двох характерів: українського і російського. Симпатичний «бандерик», зображений на полотнах у вигляді птаха, кота, лиса, собаки, постає воїном світла, сміливим, сильним, інколи хитрим. Він патріот, який пройшов Майдан, про що свідчить революційна атрибутика — розмальований шолом, «коктейль Молотова», повстанські прапори. Його образ доповнюють написи на полотнах: «Борітеся — поборете!», «Хунтуймося!», «Ніхто, крім нас».
«Ватнік», створений російським художником Антоном Чадським, якому довелося емігрувати з РФ, повна протилежність «бандерика» — він агресивний і лицемірний. За задумом автора, це збірний образ типового представника «руського міра», характерними рисами якого є безпробудне пияцтво, святенництво, рабська покірність та чинопоклонство. Найкраще у «ватніка» виходить руйнувати, звідси мілітаристські погрози і бажання воювати з усім світом.
Як каже Антон Чадський, його мистецтво — протестне. «Це символ мого внутрішнього протесту проти подій, які відбуваються в моїй країні. Попри те, що виставку відкрито в Україні, роботи більше орієнтовані на росіян. Дуже хочу, щоб вони побачили, який вигляд мають з боку. Втім, як не парадоксально, але в Росії відбувається ідеалізація «ватніка». Багато людей, не соромлячись, з гордістю заявляють, що вони «ватніки», — зазначає художник.
Українці навпаки ототожнюють себе з «бандериками» Івана Семесюка. Свої твори він називає елементом військової культури, а образи неофольклорними персонажами, що належать до постмайданного пласту української міфології.
«Малюючи олюднених тварин, я показую, як українці з безсловесних і вайлуватих майже миттєво перетворилися на мілітарізованих людей, що готові боронити своє. «Бандерик» прагне простих речей — свою хату, свою зброю, свою правду, — каже художник. — Чужого нам не треба, але і свого не віддамо. Мій герой розуміє: швидко змінюйся і неодмінно переможеш. Його гасло — еволюція або смерть».
На відкритті виставки, яку представив Український культурний фронт, можна було не лише ближче познайомитися з «ватніками», роль яких у цікавому перфоменсі зіграли актори, а одного, у вигляді торта, навіть з’їсти і запити киселем.

 


Фото автора.