«Ми всі зацікавлені побачити процвітаючу Україну, і до всіх наших кредиторів та інвесторів будемо ставитися однаково. Час відіграє важливу роль, і в разі недосягнення угоди з реструктуризації це матиме серйозні наслідки для майбутнього України та всієї Європи». Так вітіювато про вітчизняну економіку у контексті зовнішніх боргів розповідає на своїй сторінці у Фейсбук донедавна громадянка США, а нині — українка й очільниця Міністерства фінансів у нашій державі Наталія Яресько.

 

 

Минулого тижня у телевізорі тільки й робили, що повторювали: «Доля української економіки вирішиться уже в найближчі кілька днів у Вашингтоні...» В американській столиці проходили щорічні весняні збори МВФ та Світового банку, під час яких потрапила на розгляд й наша кредитна справа. Як відомо, нещодавно Міжнародний валютний фонд вирішив позичити Україні 17,5 мільярда доларів. З них п’ять мільярдів уже отримали в березні. Нині на порядку денному — наступний транш у 2,5 мільярда. Але тепер МВФ може відмовити нам у виплатах, у разі якщо Києву не вдасться реструктурувати зовнішній борг, накопичений до 28 лютого 2014 року.
Треба сказати, що весь загальний обсяг запозичень, повідомляє УНІАН, сягнув вражаючої суми в сімдесят мільярдів (!) доларів. Виходить, що кожен громадянин країни завинив мало не по дві тисячі доларів. Хоча і Іван не брав, і Степан не брав, але всі опинилися у борговому зашморгу. Тепер ось потрібно домовлятися з кредиторами про реструктуризацію, бо, як не отримаємо нових грошей, не зможемо роздати старих боргів. Ситуація патова, як то кажуть фінансисти, переддефолтна. А як тут реструктурувати, приміром, три мільярди доларів, позичених у Росії. Зрозуміло, що країна, яку ми оголосили агресором, не піде на поступки. Москва вже заявила про наміри звернутися до суду в разі, якщо зобов’язання не будуть виконані. А взагалі, прикро чути, що економіка нашої держави залежить від рішення групи хоч і поважних, але далеких від України людей.
А тут ще добряче заштормило вітчизняний банківський сектор. Минулого тижня фінансовий ринок сколихнули розмови про можливе банкрутство державного Укрексімбанку. В цій фінансовій установі заявили про намір відтермінувати на 10 років погашення єврооблігацій на 750 мільйонів доларів. Процес ускладнює переговори з іноземними кредиторами України, бо ця фінансова установа не з тих, які закриваються нині ледь не кожного тижня без особливих наслідків для міжнародного фінансового сектора. Адже, за словами Наталії Яресько, «єврооблігації Укрексімбанку зі строком погашення у 2015 році входять до переліку суверенних і квазісуверенних боргових зобов’язань». У цих цінних паперах перебуває частина боргів державного сектору України обсягом у 5,2 мільярда доларів. Тож їх треба реструктурувати, якщо хочемо отримати позички від МВФ.
І наостанок фінансової теми ще кілька слів: правоохоронним органам, напевне, варто поглянути, хто зацікавлений у банкрутстві Укрексімбанку. Очевидно той, хто взяв у ньому величезні суми кредитів...
Можна поздоровити країну із вдалим завершенням минулого тижня опалювального сезону. Хоча деінде очільники міст вирішили продовжити його ще на кілька днів, бо квітень видався не надто теплим. Та все ж зима була помірною, сезон пройдено успішно, навіть у підземних сховищах залишилося 7 мільярдів кубів блакитного палива. Тепер на порядку денному — поповнення запасів на наступну зиму. Уряд затвердив прогнозний баланс споживання газу на 2015 рік у обсязі 40 мільярдів кубометрів. Зокрема, імпорт становитиме 25 мільярдів. Це на 10 мільярдів менше, ніж у 2013-му. Скорочення, хоч як прикро, передусім відбувається за рахунок потужних промислових підприємств, що постраждали від бойових дій на сході країни.
І в сухому залишку — про корупцію. Одним з лідерів антирейтингу тут виступає Агентство земельних ресурсів. Під час опитування керівників українського бізнесу відомство, яке розподіляє гектари, опинилося на другій позиції. На першій сходинці — Державна фіскальна служба, а «бронза» дісталася працівникам Державтоінспекції. Логічно, що серед галузей економіки, які найбільше страждають від корупції, передує сільське господарство, інформує Transparency Іnternatіonal Україна.


Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.