Київська художниця Віталіна Маслова разом з однодумцями та благодійниками вирішили лікувати душі наших бійців Карпатськими горами. Ще з жовтня волонтери втілюють у селах Верховинського району проект «Творча криївка». Зараз на Прикарпатті триває десятий заїзд воїнів АТО, які проходять творчу реабілітацію у селі Криворівня. Перед цим військових приймали родини з сіл Дземброня та Красник.

Люди з посттравматичним синдромом та стресом, якого зазнають на війні, потребують терапії. Художньою терапією Віталіна займається ще з Майдану. «Творча криївка» почала свою роботу на берегах Десни, де у березні минулого року реабілітацію пройшли 27 майданівців. Побувавши якось на пленері у Карпатах, Віталіна переконалася, що верхогір’я — саме те місце, де можна повернутися до себе. В кожному заїзді беруть участь до десяти учасників. Коли поранені потребують супроводу, — то разом з дружинами. Як правило, усі у горах уперше. Тут, як каже волонтерка, спрацьовує ефект несподіванки і краси природи. Гори відновлюють хлопцям сили і роблять половину роботи. А далі — творчість. Люди, котрі ніколи не брали пензля в руки, починають малювати картини. В кожному заїзді є психолог та масажист, які проводять окремі заняття. Також у програмі — активне дозвілля, кінні прогулянки, сауна, походи у гори, екскурсії, заняття ремеслами, знайомство з історією та звичаями місцевості. Тобто все, що допомагає відчути смак мирного життя та знайти в ньому місце для себе.
Гостинністю тутешніх мешканців, каже Віталіна, вона не перестає захоплюватися. Де б не перебували бійці, до спілкування з ними завжди залучене ціле село. Ночівлю, харчування, різноманітні заходи горяни забезпечують власним коштом. Учасників «криївки» приймають власники карпатських «зелених» садиб. В Дземброні вони відпочивали у «Білому слоні» і п’ять заїздів поспіль — у садибі «Ксеня» у господарів Василя і Оксани Волинюків. У Краснику гостювали у приватній домівці «Карпатські барви» багатодітної родини Мартищуків — Ярослава та Наталі. Тепер, на запрошення священика Івана Рибарука та сільського голови Василя Зеленчука, переїхали до Криворівні. Всі учасники проекту вражені — не село, а живі історія та легенда. Дня замало, щоб обійти усі музеї: хата-гражда, музеї Івана Франка та Михайла Грушевського, Параски Плитки-Горицвіт і Теодосії Плитки. Параски вже нема, а Одосія закликала в гості. Хлопці, які знають гіркий смак війни, слухали спогади 94-річної гуцулки. Тут вони заново вчаться радіти простим речам — приємним дотикам ягняти, допомозі господарю в спорудженні альтанки на подвір’ї, бесідам з отцем Іваном, ліпленню вареників. Олександр, Олексій, Валентин, Сергій, Григорій, Василь, Михайло, Костянтин, Олег та Юрій вдячні пану Василю — господарю відпочинкового комплексу «Згарда» — та власникам садиби «Білаків» у присілку Під Соснами, які подарували їм такий душевний та домашній відпочинок.
«Криївка» почала практикувати і сімейні проекти — «Гостина у родини». Армійці з дружинами та дітьми приїздять у відпустку до схожих за віком верховинців. У планах — організація сімейного табору для родин, які втратили годувальника на війні.
Ініціатива здійснюється за підтримки українсько-американського фонду «Лелека Фундейшн». Також організатори проводять виставки-презентації творчих робіт учасників АТО. Зовсім недавно три картини, презентовані на виставці «Донбас: війна і мир» у парламенті Великобританії, були продані на аукціоні. 270 євро надійшли на рахунок «криївки». Найбільше, за словами Віталіни, проекту бракує підготовлених волонтерів. Адже запрошень багато і заїзди можна влаштовувати паралельно в кілька садиб. З початку роботи «Творчої криївки» реабілітацію в Карпатах пройшли 72 особи.
Івано-Франківська область.

 

І таке було: фотосесія бійців у гуцульських строях. Віталіна Маслова внизу.

 


Фото надане спільнотою «Творча криївка».