Представники країн Вишеградської четвірки (Польща, Чехія, Угорщина та Словаччина) 20—21 квітня взяли участь у Чернігові в низці засідань, зустрічей, дискусій, присвячених реформі місцевого самоврядування.
Своїми думками на круглому столі «Децентралізація та розвиток громад в Україні» поділилися заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд (на знімку в центрі), заступник міністра закордонних справ Республіки Польща Конрад Павлік, заступник міністра закордонних справ Словацької Республіки Петер Буріан, молодший заступник міністра закордонних справ Чеської Республіки Ярослав Лудва, державний секретар міністерства зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Мікола Іштван, перший заступник міністра закордонних справ України Наталія Галібаренко, заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, посол Канади в Україні Роман Ващук, посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Крістоф Вайль, співробітники дипломатичних та донорських структур США, Швейцарії та Швеції.
Як зауважила у своєму виступі заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, перші кроки децентралізації в країні вже зроблено. Зокрема, це бюджетна та податкова децентралізація. В Україні також прийнято Закон «Про об’єднання територіальних громад», який дасть змогу громадам стати багатшими та впливати на добробут свого середовища. Проте фінансова самостійність та збільшення повноважень для місцевих громад — це і зростання відповідальності, наголосила О. Сироїд. На сьогодні, за її інформацією, вкрай необхідно приймати новий закон про місцеве самоврядування, про вибори до місцевих рад. У свою чергу обласні державні адміністрації повинні забезпечити процес модерації між людьми.
Голова обласної ради Микола Звєрєв та голова облдержадміністрації Валерій Куліч зазначили, що Чернігівщина буде щиро вдячна державам Више-
градської групи, якщо вони, поділившись здобутками у сфері місцевого самоврядування та децентралізації влади, ще й активно підключаться до інвестиційних проектів області. Глави зарубіжних делегацій повідомили, що досвід їхніх країн допоможе Україні подолати кризу, та запевнили присутніх у готовності надавати необхідну допомогу в реформуванні, фінансовому забезпеченні окремих проектів.
— Децентралізація — це довгий і тернистий шлях, і його Україна має пройти без помилок, — наголосив заступник міністра закордонних справ Республіки Польща Конрад Павлік.

Чернігів.

Фото Віктора КОШМАЛА.