«Україна висловлює щиру вдячність за ту послідовну підтримку, яку надає Португалія Україні в міжнародних та європейських організаціях у збереженні суверенітету та територіальної цілісності, з огляду на російську військову агресію проти нашої держави». Про це заявила заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд у рамках перемовин із делегацією Міністерства закордонних справ Португальської Республіки на чолі з Державним секретарем з європейських питань португальського зовнішньополітичного відомства Бруну Масаешем.

«Україна покладає великі надії на Ризький саміт «Східного партнерства», який відбудеться 21—22 травня цього року», — наголосила Оксана Сироїд, звертаючись до португальських дипломатів.
Вона акцентувала увагу на тому, що від роботи високого європейського представництва Україна очікує насамперед завершення процесу ратифікації Угоди про асоціацію, певного прогресу в питанні європейської перспективи для нашої держави та ухвалення політичного рішення про лібералізацію візового режиму для українських громадян. За її словами, враховуючи той факт, що лібералізація візового режиму залишається одним із пріоритетів нашого діалогу з Європейським Союзом, Україна розраховує на позитивну оцінку експертами роботи, яку виконала в цьому сегменті наша держава.
У відповідь португальський дипломат запевнив, що Португалія готова виконати всі необхідні внутрішньополітичні процедури щодо ратифікації Угоди про асоціацію до проведення Ризького саміту.
Заступник Голови Верховної Ради України О. Сироїд висловила особливу вдячність Голові Асамблеї Португальської Республіки пані 
А. Естевеш за її ініціативу підготувати та розіслати на погодження до голів парламентів країн ЄС резолюцію на підтримку процесу мирного врегулювання ситуації у східних регіонах України.
У контексті обговорення українського сьогодення заступник глави парламенту поінформувала співрозмовників про проведення в Україні конституційної реформи, що, зокрема, передбачає децентралізацію влади та надання реальних фінансово-адміністративних повноважень місцевим громадам.
Коментуючи перебіг подій щодо проведення судової реформи, О. Сироїд наголосила на важливості дотримання та захисту прав людини, приведення національного законодавства у відповідність до європейських стандартів.
У сфері економіки пріоритетними для реформування український політик вважає, зокрема, енергетичний сектор та створення привабливого інвестиційного клімату для партнерів. У цьому контексті О. Сироїд привітала участь Португалії в міжнародній конференції з підтримки України, що відбудеться в Києві 28 квітня. Заступник Голови Верховної Ради висловила сподівання що цей захід може стати платформою для мобілізації міжнародної підтримки української економіки та проведення реформ в Україні.
Торкаючись міжпарламентської складової україно-португальського міждержавного діалогу, О. Сироїд констатувала актуальність, своєчасність та необхідність активізації співпраці депутатських корпусів обох країн, зокрема на рівні депутатських груп міжпарламентських зв’язків.
Своєю чергою представники португальського дипломатичного відомства запевнили в наданні підтримки Україні в питаннях суверенітету та збереження її територіальної цілісності, з огляду на російську військову агресію проти нашої держави. «В Україні потужне громадянське суспільство, що спроможне побудувати своє майбутнє», — наголосив представник португальського зовнішньополітичного відомства Бруну Масаеш.
У зустрічі брала участь Надзвичайний та Повноважний Посол Португальської Республіки в Україні пані Марія Кріштіна Серпа ди Алмейда.


Прес-служба Верховної Ради України.