Минулої неділі всі дороги на Тернопільщині вели до старовинного міста Збаража. Тут відкривали туристичний сезон-2015, а також святкували День міста. На валах середньовічного замку відбувалися лицарські бої, на сцені — фестиваль козацької та української патріотичної пісні, на алеях парку було розгорнуто західноукраїнську туристичну виставку, ярмарок народних ремесел. Смакоту можна було скуштувати на «Варенику-фест» та «Капусняку-фест».

Як розповів директор національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура, є надія, що туристів цього року приїде на Тернопільщину більше. На жаль, через політичну нестабільність в Україні, а також вкрай розбиті дороги туристичні потоки останнім часом зміліли, особливо з-за кордону. Щоправда, активізується внутрішній турист, зокрема, із столиці та центру країни. Для гостей підготували новий маршрут Вишнівець—Кременець—Дубно, спільно з міжнародною асоціацією «Шляхами Гедеміновичів», яка охоплює кілька країн, ці шляхи проляжуть і через Тернопільщину. «Замки Тернопілля» подали також чотири заявки на отримання європейських грантів для збереження замків і палаців у Вишнівці, Збаражі, Теребовлі і Язлівці. Процедура ця доволі складна, особливо щодо захисту проектів. Певний досвід у цьому мають поляки і обіцяють навчити тонкощів отримання грантів і нас.
Працювати є над чим, адже на Тернопільщині — третина замків і фортець України. Щоправда, багато з них у жалюгідному стані. Звісно, годі сподіватися, що держава виділятиме кошти на їх збереження. Але вихід є, вважає Анатолій Маціпура. Законодавцям потрібно внести зміни до Бюджетного кодексу і офіційно дозволити виділяти кошти на збереження пам’яток національного значення з місцевих бюджетів, а також надавати їх в оренду.
Найгірший стан нині Язловецького та Золотопотіцького замків. Місцевим аграріям-багатіям свого часу пропонувалося взяти їх в оренду, однак робити це вони й раніше не поспішали, а в нинішній нестабільній обстановці тим паче. Між тим, якщо зуміємо зберегти і примножити те, що залишили нам у спадок попередні покоління, створити належну інфраструктуру, відремонтувати дороги — потоки туристів збільшаться.
Тернопільська область.

У Збаразькому замку гостей зустрічали середньовічні дами і лицарі. 


Фото автора.