Кіровоградці б’ють на сполох. Їхню чашу терпіння переповнило повідомлення про початок будівництва чергового котеджу біля озера Котяче око. 

А раніше ніхто й не бачив

На відверті порушення природоохоронного законодавства звернули увагу журналісти телевізійної програми «Агенти впливу». Розслідуванням законності забудови лісопаркової зони перейнялася й прокуратура. Як повідомив заступник начальника відділу прокуратури області Максим Арсірій, подано позов про визнання незаконним акта на право приватної власності однієї з місцевих жительок, яка розпочала там будівництво (за іншою інформацією, на розгляді суду перебуває позов прокурора Кіровограда про визнання недійсним рішення Кіровоградської міської ради від 16.11.2008 р. у частині відведення у власність двох земельних ділянок). Будівництво зупинили. За словами посадовця, наразі прокуратура займається попередженням незаконних забудов у майбутньому. Один із кроків — пред’явлення позовів про зобов’язання міської ради визначити межі зеленого соснового масиву в районі вулиці Лісопаркової та межі інших об’єктів природно-заповідного фонду Кіровограда, що дасть змогу припинити незаконну їх забудову.
Основною проблемою Лісопаркової є відсутність конкретно встановлених меж природно-заповідних ділянок та їх відмежування від зон житлової та громадської забудови. Щоб її вирішити, позов стосовно зобов’язання міської ради встановити межі об’єктів природно-заповідного фонду обласного міста та закріпити їх у натурі (на місцевості) направлено й до Кіровоградського окружного адміністративного суду.

Установлювати межі невигідно?

На переконання директора департаменту правової та міжнародної діяльності Міністерства екології та природних ресурсів України Володимира Бучка, забудову можна припинити двома законними способами: зверненням до суду або до відповідних інспекцій. Визначити законність видачі дозволів на будівництво неможливо без ретельного вивчення всього пакета документів. Тоді як звернутися до суду може будь-яка установа чи організація або окремий громадянин. Водночас і позивачам потрібно мати документи, що доводять незаконність забудови в природоохоронній зоні.
Але створена в міськраді під тиском громадськості та ЗМІ спеціальна комісія, головне завдання якої — знайти факти, що підтверджують законність або незаконність зведення приватних садиб у рекреаційній зоні, підтримки в екологічній інспекції не знайшла, хоч і мала б. Адже саме київські представники останньої свого часу вже визнали забудову Лісопаркової незаконною (про це далі). А місцеві журналісти стверджують, що знають про причину небажання обласної екологічної інспекції допомагати комісії (громаді міста). Нібито її нинішні посадовці мають до погодження висновків щодо відведення земельних ділянок у тій-такі Лісопарковій прямий стосунок.
Тим часом комісія, створена міськрадою, не може отримати її ж скандальне рішення від 28 грудня 2007 р. №405, яким тодішні кіровоградські депутати роздали величезну кількість земельних ділянок. Начебто його вилучила прокуратура. Як повідомляють члени комісії, роботу стало гальмувати й управління Держкомзему. 

Її (зони) нібито немає, а насправді вона є

Загалом площа рекреаційної зони з обох боків вулиці Московської (лісопарк «Сосновий») — 128 гектарів. 
Понад те, на офіційному сайті тієї ж міської ради (сторінка «Регулювання земельних відносин») розміщено план зонування Кіровограда. Де, як кажуть, чорним по білому... Щоправда, може, просто не всі чиновники, зайняті роботою, мають час роздивлятися той сайт і той план. Проте за планом лісопарк «Сосновий» та гай Десантників визначено «рекреаційною зоною активного відпочинку». 
Тим часом прокуратура області ініціювала перед органами місцевого самоврядування та виконавчої влади внесення до об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення з подальшим виготовленням відповідної документації вже цілої низки територій зелених насаджень міста. З’ясовується, значні масиви зелених насаджень залишаються незахищеними державою, оскільки офіційно не визначені територіями, вирубку чи забудову яких заборонено. До вказаного переліку, крім сумнозвісних зелених масивів у районі Лісопаркової, контролери за дотриманням законодавства вважають за необхідне зарахувати й зони парків Перемоги та Космонавтів, вулиці Будівельників тощо. 
А юрист Ігор Погасій оприлюднив інформаційну довідку Державної екологічної інспекції України про перевірку ще в 2008-му дотримання вимог законодавства Кіровоградською міською радою під час прийняття рішень про виділення земельних ділянок у Кіровограді. 
Висновок: будівництво в Лісопарковій зоні порушує низку природоохоронних та інших законів. Чому після цього чиновники міської ради та інших установ продовжували ставити свої підписи під сумнівними документами (дозволами тощо), запитання, з одного боку, риторичне, а з другого — відповідь на нього таки мають дати. І не лише комісія, а й правоохоронні органи.

Кіровоград.
P. S. Як стверджують очевидці, сумнозвісну ділянку незаконного будівництва обнесли високим парканом. Плит стало більше, з’явилися тимчасові споруди. Схоже, роботи ось-ось продовжать.

Факт

За даними публічної кадастрової карти, біля Котячого ока виділено шість земельних ділянок. Дві призначено для будівництва господарських споруд, дві — для ведення садівництва, інформація по ще двох — приватна власність. Ще одна призначена для будівництва бази відпочинку.

 

Люди почали боротися з будівництвом безпосередньо в прибережній водоохоронній смузі Інгулу своїм, незаконним, але більш радикальним способом.

Фото Олени КАРПЕНКО.