Прикарпатському національному університету ім. Василя Стефаника виповнилося 75 років. Ювілей відзначили у день народження патрона вишу, відомого українського письменника, громадського діяча та політика — 14 травня. Святкові заходи з нагоди заснування навчального закладу розпочалися духовною академією за участі ректорату університету, професорсько-викладацького складу, працівників та студентів. Спільний молебень «За Україну, за університет» до Пресвятої Богородиці відбувся в університетському дворику біля пам’ятника Стефанику. Викладацький та студентський колективи вітали представники влади, громадських інституцій, науковці, делегації іноземних університетів. Університет є навчальним закладом європейського зразка, осередком освіти, культури, сучасних інновацій, формування активної громадянської позиції, наголошували у своїх привітаннях промовці. Окрім того, на думку заступника міністра освіти і науки України Максима Стріха, який прибув до області, цей навчальний заклад виконує особливо важливу місію — виховує у студентах патріотизм та любов до рідної землі, які є потужною зброєю проти ворога.

Звертаючись до присутніх, ректор вишу Ігор Цепенда (на знімку) наголосив, що нинішнє свято є величним не тільки для університету, а й для всієї України. За 75 років виш випустив понад 80 тисяч висококваліфікованих фахівців. І додав, що «передусім ми підготували людей з великим серцем, які наслідують українську ідею, традиції і примножують кількість активних громадян нашої країни».
За плечима багато перемог, труднощів та досвіду. В минулому — кропітка праця поколінь педагогів та студентів, яка увінчалася визнанням високого рівня університету в Україні та за її межами.
На знак вшанування педагогічної праці керівництво області вручило почесні грамоти викладачам університету. Чимало науковців закладу отримали державні нагороди.

Довідково

У 1940 році у Станіславі відкрився учительський інститут з трьома факультетами: історичним, фізико-математичним та філологічним. З цього навчального закладу, очолюваного викладачем педагогіки місцевої педагогічної школи Ф. Плотницьким, почався відлік історії Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. У сучасній альма-матер за 15 напрямами та 48 спеціальностями здобувають знання майже 16 тисяч студентів. Навчальний процес під керівництвом доктора політичних наук, професора Ігоря Цепенди забезпечують понад тисяча штатних викладачів, у тому числі 108 докторів наук, професорів, 635 кандидатів наук, доцентів.

Івано-Франківська область.

Фото Миколи МАЦЮКА.