Учора в Києві відбулося засідання Спільної робочої групи «Україна—НАТО» з питань військової реформи. Перед його початком секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Турчинов зустрівся із главою делегації Альянсу — заступником Генсека НАТО з питань політичних відносин і політики безпеки Трасивулосом Стаматопулосом.

— Для нашої країни не існує альтернативи європейської й євроатлантичної інтеграції. Це, у свою чергу, знайшло відображення в новій редакції Стратегії національної безпеки і оборони України, що її нещодавно було схвалено на засіданні Ради національної безпеки і оборони України та підписано Президентом України, — сказав, відкриваючи засідання робочої групи «Україна—НАТО», Олександр Турчинов.


Він відзначив, що в умовах збройної агресії Росії проти України політико-військове співробітництво з НАТО має для нас особливе значення.


— Сьогодні Росія своїми діями фактично зруйнувала систему колективної безпеки в Європі, що склалася після закінчення Другої світової війни. І це створює реальну загрозу не тільки для нашої держави.


У такій ситуації всі спроби умиротворити агресора є приреченими на поразку та неефективними. Агресора потрібно не умиротворяти, а зупиняти. Відновити діючу систему колективної безпеки на євроатлантичному просторі — одне з головних завдань, яке сьогодні не може бути вирішено без активної участі НАТО як впливової трансатлантичної організації, здатної об’єднати зусилля всіх провідних націй світу навколо цього важливого завдання, — зазначив секретар РНБО.


За його словами, Україна робить усе можливе, щоб стримати поширення реваншистських амбіцій Кремля на Європейському континенті. І це ще раз підтверджує відданість нашої держави європейським і євроатлантичним цінностям.


У контексті військово-технічного співробітництва з Альянсом Олександр Турчинов акцентував увагу на можливому поновленні проекту виробництва Ан-70, «який у перспективі забезпечуватиме потреби наших країн у стратегічних, авіаційних перевезеннях».


Українська політика в сфері безпеки спрямована на те, щоб досягти необхідних критеріїв, які дадуть змогу виконати всі необхідні вимоги, щоб мати можливість претендувати на здобуття членства в НАТО. Про це заявив під час дискусії на тему: «Україна-НАТО: партнерство заради єдиної і вільної Європи» директор політичного департаменту Міністерства закордонних справ України Олексій Макеєв. При цьому дипломат наголосив, що позиція Києва спрямована на те, щоб «не вимагати членства тут і негайно, але підготуватися до цього. А для цього нам необхідно реформувати країну, щоб зрештою повністю відповідати стандартам НАТО».


Макеєв вважає, що нам доцільно розвивати відносини з усіма країнами-членами НАТО. Мовляв, це підвищить гарантії безпеки не тільки України, а й усього євроатлантичного простору.


У свою чергу, заступник Генсека НАТО п. Стаматопулос відзначив готовність Альянсу допомагати Україні і словом, і ділом. Йшлося про консультативну підтримку в проведенні реформ оборонного сектору, а також про створення нових трастових фондів НАТО для підтримки обороноздатності нашої держави.


Організація Північноатлантичного договору також готова поділитися з нами досвідом у розмінуванні територій. Про це повідомив помічник заступника Генерального секретаря Альянсу Джеймс Ші, інформують «Українські новини».


Під час засідання робочої групи «Україна-НАТО» не раз наголошувалося, що Альянс і Україна мають намір розширити двосторонні політичні консультації. Так, наприкінці червня заплановано зустрічі на рівні міністрів закордонних справ і міністрів оборони.
 

 

(Зліва направо): заступник Генерального секретаря з політичних питань та політики безпеки Трасивулос Террі Стаматопулос, секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, перший заступник РНБО, голова української частини спільної Робочої групи Україна — НАТО з питань військової реформи Михайло Коваль;


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.