Україні потрібна комплексна державна політика з формування здорового способу життя молоді та програми психологічної підтримки дітей та підлітків. Такого висновку дійшли експерти, аналізуючи результати чергового, уже четвертого, дослідження на тему «Здоров’я учнівської молоді», представлені учора в столиці. Участь в опитуванні взяли понад 11 тисяч українських школярів віком від 11 до 17 років з усієї країни. Респондентам намагалися забезпечити максимальну конфіденційність. Відповіді дали дорослим привід і для занепокоєння, і для оптимізму.
Приємно здивувала соціологів помічена тенденція до зменшення кількості курців-підлітків. Так, у тому, що зараз не палять, зізнались 84% опитаних хлопців та 91% дівчат. У 2010-му результати відповіді на це запитання становили 75 та 80% відповідно. Попри це, 7 % підлітків усе ж «покаялися» у щоденному курінні. Важливий нюанс: найбільше любителів цигарок серед студентів ПТНЗ. Уперше пробують курити хлопці найчастіше у 11 років, дівчата — у 14.
Доволі поширеним серед підлітків лишається вживання спиртних напоїв. Так, в останні роки спостерігається позитивна тенденція збільшення середнього віку, в якому вперше пробують алкоголь. Найчастіше першу чарчину школярі випивають у 14—15 років. При цьому понад 50% опитаних запевнили, що ніколи не вживали міцних напоїв.
Попри це, стан здоров’я учнівської молоді дає привід для хвилювання. Кожен п’ятий опитаний підліток оцінив стан власного здоров’я як «посередній» або «поганий». Найчастіше школярам дошкуляють головний біль, дискомфорт у спині та роздратованість.
«Аналізуючи дані про те, що 46,3% навчальних закладів потребують нагального ремонту з метою підвищення безпеки, 17,7% не мають гарячого водопостачання, в 24% — проблеми з температурним режимом протягом року, в 15,5% — із цвіллю, в 18,3% погана шумоізоляція, 26,6% закладів використовують непридатну для пиття воду, можна зробити висновок: значна частина навчальних закладів не в змозі створити безпечні для здоров’я підлітків умови, які відповідають Державним санітарним правилам і нормам влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу», — йдеться у звіті за результатами дослідження.
Окрім традиційних болючих питань підліткового періоду, як-то надмірне захоплення комп’ютерними іграми та телевізором, дослідження виявило і ще одне — зайва вага. «Аналіз даних співвідношення зросту та маси тіла в усіх вікових та статевих групах демонструє відхилення від норми у значної частини школярів», — вказано у висновках дослідження.
Не приносить щастя підліткам і дорослішання. Як свідчать результати опитування, з віком кількість тих, хто відчуває себе дуже щасливим, зменшується — від 54% серед 11-річних учнів до 23% серед 17-річних. Пояснюють це змінами у потребах підлітка, недостатньою підтримкою з боку родини та вчителів, відсутністю довірливих взаємин у сім’ї і проблемами у взаєморозумінні з однолітками та дорослими. «Батьки не займаються належним вихованням та не спілкуються з дітьми», — констатував Микола Кулеба, Уповноважений Президента України з прав дитини. Результати дослідження показали: у країні поширена так звана соціальна безпритульність, коли батьки не знають, із ким і де проводять вільний час їхні діти. А родинне спілкування зводиться до спільного прийому їжі та перегляду ТВ-програм.
Експерти сподіваються, що із проведеного ними дослідження будуть зроблені правильні висновки. І збереження фізичного та психічного здоров’я підлітків стане пріоритетом і держави, і їхніх батьків.