До редакції «Голосу України» надійшов лист від 12 жителів Бахмача. Вони занепокоєні чутками про те, «що комусь хочеться перевести кардіологічне відділення до центральної районної лікарні з метою передачі його іншим структурам». Свого часу головні корпуси центральної районної лікарні збудували за кілька кілометрів від райцентру. Логіку тодішніх проектувальників-ініціаторів подібного розміщення медичного об’єкта можна зрозуміти, але те, що за нинішніх реалій транспортного сполучення доїзд до закладу охорони здоров’я став досить незручним, не викликає сумніву. Кардіологічне відділення ЦРЛ нині знаходиться в самому райцентрі. Його пацієнти забили на сполох.


«У цей час, коли неможливо своєчасно дістатися до центральної лікарні, — пишуть Н. Лелюх, С. Струць, К. Худенко, В. Неволько та інші, — розташування кардіологічного відділення є дуже зручними для своєчасного рятування життів людей, особливо похилого віку. А відмінне висококваліфіковане обслуговування у даному відділенні відоме навіть за межами Бахмацького району. Щороку понад три з половиною тисячі хворих тут мають змогу отримати медичну допомогу».


Перевірка листа читачів показала, що перенесення відділення до головного корпусу ЦРЛ справді розглядають у Бахмачі та навіть Чернігові. З цього приводу в залі засідань районної ради відбулася зустріч в. о. голови райдержадміністрації Анатолія Карпенка, голови районної ради Івана Желіхівського, фахівців медичної галузі з представниками громадськості району. В заході взяли участь народний депутат України Валерій Давиденко, депутати обласної ради Григорій Данько та Микола Шимко.


Думки промовців розділилися. Пацієнти кардіологічного відділення бажали, аби все залишилося без змін, оскільки їм так зручніше отримувати медичну допомогу. Медфахівці висловили свої аргументи на користь переміщення: хворі отримуватимуть увесь комплекс медичних послуг в одному місці, їх зможуть оглядати лікарі-спеціалісти різного профілю. Крім того, в кардіологічному відділенні нині з 16.00 до 8.00 немає чергового лікаря.


Головний лікар обласного кардіологічного диспансеру Ігор Батог дав нам таке роз’яснення:


— Не йдеться ні про скорочення, ні про закриття кардіологічного відділення. Згідно з обласною програмою запобігання серцево-судинних і судинних захворювань, на яку цього року виділяється 13 мільйонів гривень, передбачається відкриття 4 міжрайонних кардіологічних відділень у Ніжині, Прилуках, Корюківці та Бахмачі. Вони отримають додаткове обладнання, медапаратуру. Якщо в Ніжині, Прилуках, Корюківці з цим немає проблем, оскільки кардіологічні відділення там працюють на території лікарень, то в Бахмачі слід провести певну роботу. Позиція містян, які отримують крапельниці вдень у кардіологічному відділенні, а на ніч ідуть додому, не враховує того, що, як то мовиться, стеля, стіни самі по собі не лікують. У ЦРЛ є реанімація. Без неї ж не можна оперативно врятувати хворого з інфарктом. Хворі з гострим коронарним синдромом, зокрема, з гострим інфарктом міокарда, іншими гострими станами для своєчасного надання спеціалізованої медичної допомоги потребують госпіталізації в палати інтенсивної терапії, оснащені реанімаційним медичним обладнанням, та цілодобового нагляду лікарями. Не може так бути, щоб у кардіологічному відділенні після 16-ї години не було чергового лікаря!


Компромісну ідею запропонував в. о. головного лікаря Бахмацької міжрайонної протитуберкульозної лікарні Микола Шимко: у місті залишити денний стаціонар для «сердечників» з негострими проявами хвороби.
Поки що остаточне вирішення цієї проблеми відкладено. За пропозицією народного депутата Валерія Давиденка детально зважить всі «за» і «проти», як бути з перенесенням кардіологічного відділення, робоча група з фахівців та представників громадськості.


Чернігівська область.