Тривожний сигнал надійшов до редакції «Голосу України» від секретаря Блистівської сільради Романа Боюна (на знімку), з яким ми зустрілися у Мені.

 

 

— У нашому селі майже 20 передплатників газети Верховної Ради, — повідомив він. — Я отримую сам п’ятиразовий «Голос України». Але у травні наше відділення у Блистові працювало лише 10 днів, ще 18 травня скоротили листоношу. Минулого тижня мені, наприклад, принесли всі чотири газети одного дня. Тепер на велике село дві листоноші й начальниця відділення зв’язку. Щоб сплатити рахунки, треба і попасти в «прийомний» день, і вистояти у черзі, бо тепер людям доводиться оформляти субсидії...


На жаль, про скорочення листонош у передплатну кампанію надійшла інформація і з інших сіл. Що трапилося?


Як з’ясувалося, на Чернігівщині через збитковість основної маси поштових відділень вдалися до скорочення на селах зайнятих на неповних 0,2—0,4 ставки, оскільки через нові податкові вимоги за кожну таку посадову одиницю доводиться сплачувати єдиний соціальний внесок у повному обсязі.


— Ми скоротили майже 100 листонош, — повідомив керівник Чернігівської дирекції УДППЗ «Укрпошта» Олег Обушний. — Але при цьому всі 564 відділення збереглися і надаватимуть увесь спектр послуг нашої служби. Передплатою нині займатимуться майже 1700 листонош.


В укрупнених доставочних дільницях працівники відділень отримали додаткову платню замість скорочених колег.


У зв’язку з подорожчанням пального для забезпечення подальшого нормального функціонування служби чернігівські ЦПЗ доставлятимуть пошту та посилки у райцентри п’ять разів на тиждень, у села та селища, де проживають понад 100 мешканців, — тричі (таких населених пунктів 768). Але на Чернігівщині ще є 688 невеличких сіл. На жаль, листоноші тепер приходитимуть до їхніх мешканців лише раз на тиждень. Найбільше у цьому плані постраждав Ріпкинський район. Адже у ньому нараховується аж 46 сіл, у кожному з яких проживає до 50 осіб.


Ці реалії показують, що поштова служба, особливо в умовах адміністративної реформи, повинна отримувати державну допомогу, як, наприклад, медицина, освіта. Адже нормальне функціонування відділень зв’язку, листонош великою мірою розв’яже проблему зв’язку сільських жителів з різноманітними службами, органами влади тощо. Фактично пошта виконує на селі функції і банківських установ, і магазину. А це справді збитково в невеличких поселеннях.


Чернігівська область.


Фото автора.