На Прикарпатті з’явився новий туристичний маршрут — судноплавний. На початку липня в селі Раківчик Городенківського району відбудеться відкриття порту, від якого відчалить корабель «Юрій». Про відновлення річкових мандрів на місцевому водному плесі Дністра розповіли на зустрічі в ОДА голова Городенківської райдержадміністрації Василь Буджак та керівник туроператора «П’ята стихія» Володимир Мазур. 

Слід нагадати, що востаннє великі судна курсували річкою наприкінці 60-х років минулого століття. З кожним роком ріка ставала дедалі мілкішою, а для безпечного судноплавства потрібна глибина не менш як метр. Відтепер проблему мілководдя успішно долатиме новий корабель, який, за словами  В. Буджака, сміливо можна вважати гордістю українського річкового суднобудування, позаяк він не має аналогів не лише в Україні, а й у світі.

Майстри «П’ятої стихії» сконструювали направду унікальний транспорт. Судно, вагою 20 тонн, завдовжки 12 метрів і завширшки 5 метрів, просідатиме лише на 30 сантиметрів. Долати мілину допоможуть також колесо для веслування та пласке днище. Судно курсуватиме славнозвісним Дністровським каньйоном, який визнано «сьомим дивом України» і який є справжнім раєм для мандрівників з його крутими скелястими берегами та недоторканою природою мальовничих островів. Як зауважив Володимир Мазур, на судні створено всі умови для повноцінного відпочинку, крім того, пасажири матимуть змогу відвідати незрівнянні історичні споруди та пам’ятки Городенківщини, а також долучитися до облаштування нових пристаней, місце будівництва яких визначатимуть на прохання мандрівників.


Івано-Франківська область.