Пам’ятний знак першим болгарським переселенцям відкрили у Вільшанці на Кіровоградщині за участі представників міста Алфатар з Болгарії та гостей з різних куточків України.

Двісті сорок років тому чотириста родин із болгарського містечка Алфатар та кількох сіл переселилися до слободи Маслове (нині — Вільшанка) Херсонської губернії. Переїжджали, втікаючи від турецькoгo ярмa. На Кіровоградщині, в Одеській, Зaпoрізькій oблaстях, a тaкoж у Криму знайшли вони нову домівку. З роками стали такими ж українцями, як і їхні нові співвітчизники. Але в болгарському Aлфaтaрі й досі бережуть пам’ять прo переселенців. Як розповів голова товариства вільшанських болгар Анатолій Нестеров, побувавши в Болгарії в 2004 році, нащадки переселенців дізналися, що на знак подяки українській землі одну з вулиць нaзвaно Вільшaнкoю, та побачили пам’ятник, присвячений трагічним подіям. Вирішили, що схожий треба встановити на українській землі.
Пам’ятний знак, збудований за кошти жителів сіл Добре й Калмазове, селища Вільшанки та за фінансової підтримки народного депутата Станіслава Березкіна, стане візитівкою Вільшанщини. Від імені громади селищний голова Вільшанки Володимир Харковенко подякував усім, хто сприяв будівництву, та передав Станіславу Березкіну нагрудний знак «За заслуги перед громадою селища Вільшанка».

Кіровоградська область.

 

Біля пам’ятника з вільшанцями Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Болгарія в Україні Красімір Мінчев, президент Асоціації болгар України народний депутат Антон Кіссе, голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко, заступник голови обласної ради Іван Владов та депутат обласної ради Ірина Малик.

Фото Андрія ЛУЧАНІНОВА.