Перлина фортифікаційного мистецтва ХІV—XV століть, давня резиденція великих князів литовських Свидригайла, Любарта, Вітовта, місце проведення з’їзду європейських монархів у 1429 році, врешті-решт візитівка сучасної Волині потерпає від сусідства з Центральним ринком Луцька. Днями підприємцями зроблено спробу, на жаль вдалу, проникнути вже на територію замкового дворища. Є реальна загроза перетворення його на звичайнісіньке торжище.

27 і 28 червня в цьому замку проводився фестиваль вуличної їжі — другий за кілька місяців. Рікою лилося пиво, горілка, смажилося, пеклося... При цьому прикро було дивитися, як на крипті, вважайте гробниці, найстарішої в Луцьку мурованої церкви Іоанна Богослова розпивали спиртні напої, а народ тоннами поїдав ковбаси, витоптуючи землю на забутому цвинтарі, де лежать кістки найшановніших громадян древнього Луцька, в тому числі і будівничого замку князя Любарта — Дмитра. За підрахунками організаторів, фестиваль за два дні відвідало п’ять тисяч осіб. Площа ж замкового дворища менше гектара.
Про фестиваль вуличної їжі в замку та пов’язані з ним проблеми йшлося на засіданні нещодавно створеної робочої групи з питань збереження та розвитку історичного середовища Луцька. Ця громадська організація об’єднує краєзнавців, журналістів і небайдужих до минулого міста людей. На засіданні насамперед зверталася увага на моральну сторону цього питання. Чому, приміром, фестиваль черевоугодництва має проводитися саме на древньому замчищі? Адже його зміст не сумісний зі статусом фортеці, яка донині залишається духовним і культурним центром Волині і є одним з архітектурних чудес України.
Згадали на засіданні робочої групи й фестиваль «Ніч у Луцькому замку». На думку краєзнавців, територію його проведення слід розширити на простору замкову площу, і саме на ній, а не в замку, організовувати громадське харчування. Доцільно обмежити також силу звуку музичних установок. Адже у замкненому фортечними мурами просторі надто голосне їх звучання негативно впливає на древні споруди, в деяких з них навіть з’явилися тріщини...
До речі, волиняни все частіше обурюються тим хаосом і безладом, який створює функціонування Центрального ринку. Він стає соромом древнього Луцька. А тепер — ще й реальною загрозою для одного з чудес України.

Луцьк.

 

Так дивиться замок Любарта з вулиці Ковельської.

Фото автора.