З 2016 року державна підсумкова атестація з іноземної мови для одинадцятикласників буде обов’язковою і відбуватиметься у формі ЗНО. З ініціативи Українського центру оцінювання якості освіти новацію затвердили рішенням колегії МОН.

Власне, результати ЗНО зараховуватимуть як результати ДПА одразу з трьох предметів — з української, однієї з іноземних мов, а також з математики чи історії. «У такий спосіб Міністерство освіти зробило ще один крок до використання тестування для моніторингу якості середньої освіти», — вважає координатор освітніх програм Громадянської мережі «Опора» Ольга Стрелюк.
Раніше ЗНО в Україні використовували лише як технологію відбору абітурієнтів до вищих навчальних закладів. Зовнішніми іспитами перевіряли не всіх випускників, а тільки тих, хто планував вступати до інститутів чи університетів. Цього року ситуація дещо змінилася: обов’язкова для кожного одинадцятикласника державна підсумкова атестація з української мови відбувалася у формі зовнішнього незалежного оцінювання, а її результати неодмінно враховуватимуть під час вступу на будь-яку спеціальність.
Новину про поєднання ДПА та тестування з англійської деякі з абітурієнтів сприйняли так: мовляв, тепер усі виші вимагатимуть сертифікат ЗНО з іноземної мови.
— Насправді це не так, — коментує Ольга Стрелюк. — Принаймні у згаданому рішенні колегії МОН про це не йшлося. Великих ризиків для вступників я тут не бачу. Не всі з них підуть на філологічні факультети, де від абітурієнтів вимагають продемонструвати високий рівень знань з іноземної мови. Але в будь-якому разі за результатами тестування кожен випускник отримає оцінку в атестат.
Нагадаємо, що цього року одинадцятикласники складали державні іспити з української мови, історії чи математики, а також третього предмета на вибір. У спеціалізованих школах гуманітарного профілю таким предметом зазвичай була іноземна. Випускники технічних закладів, приміром, столичного ліцею НТУУ КПІ, могли обирати між фізикою, хімією, історією України чи англійською мовою. Тепер іноземна стає для всіх обов’язковою.
«З огляду на те, що ДПА відбуватиметься у формі тестування, доведеться збільшити кількість предметів, з яких абітурієнти матимуть право складати ЗНО, — принаймні до п’яти», — каже Ольга Стрелюк.
Розмови про те, що в нерівних умовах опиняться випускники звичайних шкіл та спеціалізованих з поглибленим вивченням іноземних мов, експерт називає спекулятивними. «Зрештою, батьки знали, куди віддавали дитину. Чимало залежить і від самих старшокласників — у будь-якій школі можна вчитися старанно чи так-сяк», — каже Ольга Стрелюк.
Аргументи про відсутність вибору можна вважати справедливими стосовно випускників сільських шкіл — у провінції гостро відчувається «кадровий голод», відомі випадки, коли один учитель змушений викладати до 10 предметів — з відповідним результатом. Водночас навчання в елітних міських школах теж не гарантує успіху, адже останнім часом їхні випускники демонструють на ЗНО невисокі результати.
За підсумками поєднаного з тестуванням іспиту з української мови було зіпсовано чимало відмінних атестатів, «зірвалися» липові золоті медалі. Директор УЦОЯО Ігор Лікарчук пояснює це тим, що ЗНО дає змогу зробити більш об’єктивною процедуру оцінювання знань під час державних іспитів.
Водночас низка експертів вважають її несправедливою щодо випускників минулих років, які мають знання «не першої свіжості». Для абітурієнтів, що закінчили школу більше п’яти років тому, запровадять так званий тест загальних навчальних компетентностей (ТЗНК). Він виявляє здатність до навчання, а не знання з окремого предмета. Такі самі випробування проходитимуть постраждалі учасники Революції Гідності, які отримали інвалідність, а також демобілізовані учасники АТО. Рішенням колегії МОН Українському центру оцінювання якості освіти доручено розробити та провести апробацію ТЗНК.
Ще одна важлива новина: під час наступної вступної кампанії позбудуться преференцій учні навчальних закладів І—ІІ рівнів акредитації (технікумів і коледжів), які раніше не складали ЗНО. Починаючи з 2016 року, їм доведеться продемонструвати свої знання під час тестування.
Переглянуть і графік проведення ЗНО. Цього року тестування стартувало фактично за місяць до завершення навчального року після затяжних зимових канікул. «У рішенні колегії зазначено, що 2016-го ДПА у формі ЗНО для випускників загальноосвітніх навчальних закладів відбудеться у період з 16 травня по 30 червня, — зауважує Ольга Стрелюк. — Але й 2015 року скарг на те, що ЗНО провели надто рано, від абітурієнтів не надходило».