В УЦОЯО заявляють про грубий тиск і спробу дискредитувати систему ЗНО

В Україні триває вступна кампанія, яка цього року відбувається за новими правилами та супроводжується гучним скандалом. Як повідомив учора на брифінгу міністр освіти Сергій Квіт, директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ігор Лікарчук відсторонений від виконання своїх обов’язків на час проведення розслідування пов’язаної із його іменем справи.
Але спочатку про приємне. За інформацією УЦОЯО, за результатам ЗНО 1778 абітурієнтів отримали по 200 балів хоча б з одного предмета.
Двоє випускниць з Ніжина, що на Чернігівщині, стали абсолютними рекордсменками — отримали по 200 балів з трьох предметів.
На відміну від минулого року, тестування провели навіть на охопленому війною сході — в підконтрольних Україні містах. Зокрема, на Луганщині для проходження тестування цього року реєструвалися 4 137 мешканців. Максимальні 200 балів на ЗНО з одного предмета отримали 12 абітурієнтів, повідомив наш власкор в Луганській області Павло Воронцов.
Тим часом до оцінювання якості освіти долучилися і в Генпрокуратурі — у вівторок на прес-конференції її очільник Віктор Шокін анонсував арешти в УЦОЯО, адже «є всі підстави вважати», що керівництво центру «скоїло низку тяжких злочинів». На сайті ГПУ з’явилася така інформація: «Генеральною прокуратурою за матеріалами департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави в сфері інформаційної безпеки СБУ розпочато кримінальне провадження за фактами несанкціонованого втручання та зміни інформації в «Реєстрі осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання» за ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 362, ст. 363, ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 364 КК України. Досудове розслідування... доручено ГСУ МВС. В ході слідства встановлено, що службові особи керівного складу Українського центру оцінювання якості освіти Міністерства освіти та науки України організувалися у стійке злочинне об’єднання для несанкціонованого використанням службового становища — втручання до «Системи оцінювання якості освіти» та «Реєстру осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання» для зміни інформації, що обробляється в ньому, на користь третіх осіб. Такі дії надавали цим особам незаконні переваги в доступі до вищої освіти, отриманні відзнак (медалей) та оплаті навчання за бюджетні кошти, одночасно обмежуючи доступ до освіти обдарованій молоді».
Того самого дня з 8-ї приблизно до 20-ї у центрі тривав обшук. Як розповіла вчора «Голосу України» начальник відділу інформації та комунікації з громадськістю УЦОЯО Юлія Гоменюк, «ніхто з працівників центру не заарештований, жодних цінностей чи дорогоцінних речей не знайдено. Вилучили комп’ютерне обладнання, засоби збереження інформації, деякі документи. Обшук відбувався за ухвалою Печерського райсуду. В ній йдеться про внесення змін до бази даних, вилучення даних, несанкціоноване втручання. Проте жодних конкретних фактів порушень керівництву центру не пред’явлено. Колектив УЦОЯО підтримує нашого директора (який заявляє про тиск і припускає, що просто «перейшов комусь дорогу») і висловлює протест проти спроб дискредитувати систему ЗНО». З технічної точки зору, вилучення обладнання не впливає на вступну кампанію, кажуть в УЦОЯО. «Абітурієнти вже мають свої результати на руках. 9 липня завершилася додаткова сесія ЗНО, 15-го оголошено результати, всі апеляції розглянуті, — додає Юлія Гоменюк. — Водночас нині в нас немає доступу до бази даних абітурієнтів. У регіональних центрах оцінювання якості освіти виникають питання — вони не можуть видавати довідки, дублікати  сертифікатів, за необхідності внести зміни до персональних даних вступників у разі, якщо хтось, наприклад, отримав паспорт або змінив прізвище».
Ігор Лікарчук зізнався, що на нього чинився тиск, а цього року, з огляду на запровадження низки новацій та більш жорстких правил в системі ЗНО, він посилився. Впливові й не дуже батьки просили додати дитині хоча б один бал, адже раптом з’ясувалося, що за державні іспити в школі можна «заробити» трійку чи двійку, а сертифікат ЗНО взагалі не отримати. Раніше такої практики не було. Цього року державна підсумкова атестація з української мови відбувалася у формі ЗНО, що, на думку прихильників тестування, дозволило зробити більш об’єктивною систему оцінювання випускників. Тести пропонували двох рівнів — базового і поглибленого, сертифікати минулих років не приймали, а, крім того, запровадили так званий пороговий бал — абітурієнти, які його не подолали (бо не мали мінімально необхідного рівня знань), позбавлялися права цього року вступати до ВНЗ. Як повідомив на одній з прес-конференції Ігор Лікарчук, 237 загальноосвітніх навчальних закладів мають десять і більше випускників, які не подолали поріг «склав/не склав» з української мови й літератури.
В Генпрокуратурі не вірять у чесність і непідкупність причетних до ЗНО — вчора там заявили, що під час обшуків у центрі та в помешканнях окремих його керівників вилучено $130 тисяч, комп’ютери і компрометуюче листування. Перша заступниця міністра освіти Інна Совсун у Фейсбуці спростувала це: «Інформація про результати обшуків у Лікарчука і його першого заступника Винника залишається валідною — жодних 130 тисяч доларів у них не знаходили. Чашки і 5 тисяч гривень — це весь улов...»
Тим часом експерти нагадують, що досі запровадження ЗНО залишається чи не єдиною реформою, успішно втіленою в Україні з часів проголошення незалежності. Завдяки тестуванню молодь отримала шанс вступити до ВНЗ не за конкурсом батьківських зв’язків чи коштів, а завдяки своїй праці, кажуть представники мережі «Опора», яка тривалий час здійснювала громадське спостереження за проведенням ЗНО. «...Багато хто втратив великі грошові потоки і не міг не тримати зла на всю систему, як і на її керівника, — написала на своїй сторінці у Фейсбуці голова правління ГМ «Опора» Ольга Айвазовська. — Поведінка ж прокуратури вражає. Є поняття презумпції невинуватості, коли будь-яке звинувачення потрібно доводити через суд... Прийшли з обшуками і вже заявили про те, що стійке злочинне угрупування, яке зловживало службовими повноваженнями та втручалося в базу даних системи оцінювання... зайшли в кабінет, вилучили сервери і в ті ж хвилини провели всі слідчі дії та отримали результат?» «Суспільство отримало білий інформаційний шум, який руйнує довіру до всієї системи ЗНО, але чи буде хоч хтось розслідувати суть справи якісно та доведе аргументованість звинувачень в суді?» — питає вона. Експерт — за розслідування, якщо озвучені факти справді мали місце, проте «потрібно лише розібратися, чому це сталося саме зараз, під час вступної кампанії».