Одеса — місто-порт. І, незважаючи на важкі для країни часи, порт був, є й буде однією з найвизначніших пам’яток Перлини біля моря. Адже історія міста починалася з порту. 2 вересня 1794 року Катерина ІІ підписала указ про заснування Одеси: «Велю бути місту й порту». У той же день було розпочато їхнє будівництво.

Порт — це завжди центр активності для приморського міста. Одні йдуть сюди подивитися на іноземців і моряків, другі хочуть продати їм сувеніри або екскурсії, а хтось просто з цікавості. Цього року круїзні лайнери в Одеському порту — рідкість, за перше півріччя зайшло всього шість суден замість 27 у минулому й понад півсотні в мирному 2013-му. Будівля морвокзалу, залишившись без інтуристів, які в шортах, капелюхах і з величезними фотоапаратами в руках бадьоро крокували до пам’ятника Дюкові, перераховуючи сходинки Потьомкінських сходів, спорожніла. Звичайно, така ситуація не може влаштовувати керівництво порту, яке звикло (і не без підстав), що Воронцовський маяк, та й сама будівля вокзалу — такі символи міста, не побачивши які, не можна вважати, що ти побував в Одесі.
Начальник адміністрації Одеського порту Михайло Соколов хоче повернути порт в епіцентр культурного й розважального життя міста. У жовтні 2015 року на території пасажирського комплексу Одеського морвокзалу заплановано масштабне лазерне й світлове шоу з використанням найсучасніших 2D і 3D технологій. Подробиці заходу поки що тримають у секреті, але обіцяють щось грандіозне. Крім того, скоро на морвокзалі створять найбільшу в місті зону безплатного Wі-Fі і відкриють постійну фотовиставку.
А вже нині Воронцовський маяк можна не тільки сфотографувати здалеку, а й доторкнутися до нього. Екскурсія «Стежкою маячника» — прогулянка по рейдовому молу — нікого не залишить байдужим.

Одеська область.

 

На знімку: Воронцовський маяк.

Фото прес-служби ОМТП.