Змагання косарів, що пройшли серед лісівників Ужгородського держлісгоспу «Лісова косовиця», відбуваються вже четверте літо поспіль. А загалом цей захід став дуже змістовним, бо його ініціатор директор держлісгоспу Іван Костів зумів поєднати корисне з приємним і духовним.

— Участь беруть працівники чотирьох наших лісництв та приватний підприємець Юрій Конкус, — каже директор. — Тут показують майстерність косарі — щоб не забували це потрібне в горах ремесло і вчили дітей. У Європі, до прикладу, на кожен гектар гірського сінокосу надається дотація. Тому там усе тримають у порядку. Ось погляньте на наших сусідів словаків... А сіно потрібно коровам, коням, козам, вівцям і, зрозуміло, лісовій фауні на зиму в годівниці, коли в Карпатах випадають великі сніги. Ми дотримуємося народних традицій: щоб косарі добре косили, їх треба нагодувати, тому одночасно проводимо й конкурс на краще приготування бограча (м’ясний суп по-угорськи зі свіжого м’яса кількох видів). Зранку вже на відкритому вогні казани киплять, що додає азарту косарям... І запросили для молитви-благословення дітей з молодіжного духовного центру Мукачівської греко-католицької єпархії на чолі з отцем Василем Кузьмою.


Захід розпочали з молитви за мир і спокій у нашому спільному домі. Далі учасників змагань привітав ужгородський міський військком підполковник Микола Журавльов, котрий щойно повернувся із зони АТО.
І ось через добру годину головний лісничий «Ужлісу» Валентин Геккер оголошує переможців косовиці. Перше місце виборов Іван Лоский, друге — Степан Барток, третє — Іван Шовш, а його чотирирічний син Артем був першим серед юніорів. Усі вони отримали цінні призи.


Найсмачніший бограч, а оцінював усі його тонкощі заступник шеф-кухаря знаного ужгородського ресторану «Прага» Микола Дзямулич, приготували лісники з Кам’яницького лісництва. Друге місце посів керівник Анталовецького лісництва Юрій Глаголич, котрий додає в казан виключно свої, домашні й натуральні складові. Третє місце — за лісниками-угорцями з Великодобронського лісництва. Мабуть, передали гіркої паприки...


Закарпатська область.

 

Під час косовиці власкор «Голосу України» також показав свій талант.


Фото Олексія ПОПОВА.