Чотири потенційні об’єднані територіальні громади Полтавщини вже надіслали до ОДА відповідні «установчі» документи. Тепер їх належить перевірити на відповідність Конституції та законам України. Після фахових юридичних висновків вмикнуть «зелене світло» для реального об’єднання та, власне, створення Глобинської, Омельницької, Дмитрівської та Червонознам’янської громад.


Перша з них формується на базі міста-райцентру Глобине, до якого добровільно «приєднуються» Жуківська, Бабичівська, Опришківська, Пирогівська та Борисівська сільські ради. Дмитрівська сільрада, розташована поблизу Комсомольська й нині територіально підпорядкована цьому місту гірників, після пропонованих змін фактично усамостійнюється, беручи під своє «крило» Потоківську сільраду Кременчуцького району. Ще дві громади «народжуються» також неподалік індустріальної «столиці» Полтавщини — Кременчука. Зокрема, до складу Омельницької, крім однойменної, ввійдуть нинішні Запсільська, Демидівська та Рокитнянська сільради. А Червонознам’янська крокуватиме в майбутнє разом із сусідньою Майбородівською сільрадою.


Попри те, що обговорення проектів таких новацій на місцях у більшості випадків відбувалися досить бурхливо, рішення стосовно доленосних змін прийнято добровільно. За них, як і належить згідно із законом, проголосували депутати кожної зі згаданих сільрад. Сподіваючись не лише на сьогочасні фінансові та інші преференції для об’єднаних громад, а й на гідне життя в них своїх дітей, онуків і правнуків.


Полтавська область.