Кілька років тому з ініціативи редакції «Голосу України» і обласного управління водних ресурсів було розроблено проект відновлення вмираючого озера Нечимне (на знімку), що в Ковельському районі на Волині. Це невелике, але таємниче лісове озеро свого часу надихнуло Лесю Українку на написання драми-феєрії «Лісова пісня». На жаль, через брак коштів втілювати проект так і не розпочали. Хоча дещо і зроблено: встановлено електроопори для монтажу лінії електропередач. Земснаряд мав працювати на електроенергії, щоб мінімально забруднювати довкілля.

 

 


Позаторік в озеро запустили товстолобика, який очистив водойму від зарослів дикого рису. Однак через мілководдя риба не змогла перезимувати, і озеро знову інтенсивно заростає очеретом.


Суха спекотна погода цьогорічного літа негативно позначилась на гідрологічному стані Нечимного. Воно обміліло так, що вже утворилися острівки, а шар води не перевищує 10—20 сантиметрів. Водойма стала непрохідною навіть для човна-плоскодонки.


Озеро потрібно негайно рятувати, щоб воно не зникло безслідно. У теперішній ситуації важко розраховувати, що держава зможе виділити необхідні на це десять мільйонів гривень. Тож потрібно шукати інші джерела фінансування.


Волинська область.


Фото автора.