Евакуйовані із зони АТО виші зменшили вартість навчання

 

В Україні добігає кінця вступна кампанія: учора до 12-ї години приймальні комісії вищих навчальних закладів мали оприлюднити рейтингові списки вступників, рекомендованих до зарахування. «Чекали цього дня і хвилювалися жахливо. А раптом не потрапимо на бюджет? — зітхає мама 17-річного киянина Сергія. — Син мріє стати репортером. Рік навчання за контрактом, приміром, в Інституті журналістики Київського національного університету коштує 30 тисяч гривень. Наша родина не може собі цього дозволити».

У більшості інститутів, університетів та академій цього року вартість навчання підстрибнула — де на півтисячі, а де й на кілька тисяч гривень. Натомість у ВНЗ, переселених із зони АТО, ціни навіть знизилися, розповідає проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи перебазованого до Вінниці Донецького національного університету (ДонНУ) Ростислав Подольський. «Ми підлаштувалися під кон’юнктуру ринку цього міста, де навчання завжди коштувало дешевше», — пояснює він. Нині студенти-контрактики ДонНУ платитимуть на 10 відсотків менше порівняно з тим, скільки викладали за науку, коли ВНЗ працював у Донецьку.


Цього року через «демографічну яму» кількість абітурієнтів в Україні зменшилася, проте скоротилися і обсяги держзамовлення. Так, у ДонНУ на 20—40 відсотків «схудли» лави майбутніх магістрів та спеціалістів, кількість бюджетних місць на бакалавраті зменшилася приблизно на 15 відсотків.


На три бюджетні місця для майбутніх журналістів претендували 374 потенційні першокурсники.


«На всі освітньо-кваліфікаційні рівні на денну і заочну форми навчання від абітурієнтів надійшло понад 10,5 тисячі заяв», — каже проректор. Із них 2,5 тисячі — від мешканців окупованих і вільних від терористів територій Донецької області.


Ані в Україні, ані за кордоном не визнаватимуть «гібридних» дипломів, виданих на окупованій території, нагадує наш власкор Павло Воронцов. Розраховувати на російські документи після закінчення ВНЗ в окупованому Луганську теж не варто. Цілий рік керівники так званої «ЛНР» годували студентів обіцянками, а коли настав момент істини, випускники отримали дипломи ніким не визнаної республіки.


Оприлюднені рейтингові списки рекомендованих до зарахування на навчання, на жаль, не відтворюють точної інформації про те, скільки випускників Луганська вирішили здобути освіту в українських ВНЗ, а не в «фейкових» університетах так званої «ЛНР». За словами відповідального секретаря приймальної комісії Східноукраїнського університету ім. Володимира Даля Сергія Митрохіна (перебазованого до Сєверодонецька), це буде відомо в серпні. З 6 до 10 серпня вступники, що отримали рекомендацію до зарахування на місця державного замовлення, повинні особисто подати у відповідну приймальну комісію оригінали документів.

 

Київ. Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова.