У державних портів вкрали 58,5 мільйона гривень. Про це заявили активісти громадської організації «Крадіям по руках» та народний депутат, голова підкомітету Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції Олег Осуховський на прес-конференції, що відбулася днями у Києві.


Під час розслідування активістами ГО «Крадіям по руках» виявлено, що у державного порту «Одеський морський торговельний порт» через корупційну схему вкрадено недобудований морський буксир «Гермес» вартістю понад 20 мільйонів гривень та державний платіж ДП «Іллічівський морський торговельний порт» на суму 37,5 мільйона гривень.


— Фігуранти через підставні фірми-«прокладки», — розповіла голова ГО «Крадіям по руках» Вікторія Кулаковська, — незаконно вивели з держвласності Одеського морського торговельного порту недобудований буксир «Гермес» з метою його перепродажу за значно завищеною ціною. Потім отримали державне замовлення на будівництво нового аналогічного буксира вже за 125 мільйонів гривень для Іллічівського морського торговельного порту. За оцінками експертів, ціну будівництва завищили щонайменше удвічі. У результаті оборудок державні гроші розкрадено та виведено в офшор.


— Зловмисники діяли за класичною схемою відчуження державного майна, — прокоментувала юрист ГО «Крадіям по руках» Ольга Мілетич, — розкрадання відбувалося під виглядом господарських операцій, «легалізованих» необхідними рішеннями судів. Прокуратури Одеської та Миколаївської областей чомусь «не помічали» злочинів та не обстоювали державних інтересів у судах. За 12 років правоохоронні органи не раз порушували кримінальні справи. От і рік тому Генеральною прокуратурою України вже вчетверте відкрито кримінальне провадження, але і цього разу слідство, схоже, зайшло у глухий кут.


— У результаті злочинної діяльності, — заявив народний депутат України, голова підкомітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції Олег Осуховський, — Одеському морському торговельному порту досі не повернуто буксир та не компенсовано 37,5 мільйона гривень Іллічівському морському торговельному порту. Жодному з фігурантів справи навіть не оголосили про підозру. Вони двічі повторили схему: ліквідували шляхом банкрутства вже другу компанію, яка розтратила державні кошти, і планують продати буксир.


З корупцією можна боротися лише гласно, переконані організатори прес-конференції. Крадіїв та корупціонерів необхідно покарати згідно з чинним законодавством України, а майно та гроші повернути державі.