Схоже на те, що 1 вересня учні 4-х та 7-х класів так і не отримають нових підручників. Виділених коштів вистачить, щоб забезпечити літературою 50% школярів. Решту суми мали віднайти у місцевих бюджетах, але пошуки дещо затяглися. Запізнення з книжками трапляється не вперше, тож МОН заздалегідь надіслало школам рекомендації про те, як використовувати старі підручники.


Від початку в держбюджеті було закладено кошти на друк книжок лише для пільговиків. Решта учнів мала купувати підручники за батьківський кошт. Вже навесні від цього кроку відмовились, а влітку народні депутати ухвалили зміни до закону про держбюджет — збільшили видатки на навчальну літературу на 180 млн. грн., зекономлених на власних зарплатах та соцзабезпеченні. «Згідно із зазначеним законом, учні загальноосвітніх навчальних закладів державної та комунальної форм власності у 2015 році забезпечуються підручниками і посібниками безоплатно за рахунок збільшення видатків на відповідну бюджетну програму, — нагадали «Голосу України» в Інституті модернізації змісту освіти, який опікується створенням підручників та забезпеченням шкіл літературою. Проте цієї суми вистачить лише на кожного другого учня. Тому глава уряду «доручив облдержадміністраціям опрацювати питання щодо фінансування закупівлі шкільних підручників з урахуванням оплати половини їх вартості за рахунок коштів місцевих бюджетів та (або) освітньої субвенції, що становить 260 331,5 тис. грн.».


Попри це, в окремих школах продовжують збирати кошти на придбання чи «оренду» навчальної літератури. Якщо адміністрація вимагає в батьків гроші за підручники, вона вчиняє неправомірно, кажуть у МОН. І радять за відсутності паперових книжок використовувати їх електронні версії, які мають бути розміщені у вільному доступі на сайті міністерства.


Такий вихід із ситуації бачать і на Львівщині, де задля повного забезпечення навчальною літературою дітей з 4-х та 7-х класів необхідно майже 26,6 млн. грн. Голова Львівської ОДА Олег Синютка доручив підготувати звернення до уряду з проханням пришвидшити процес забезпечення підручниками, інформує наш власкор Христина ГОРОБЕЦЬ.


Без них сядуть за парти й понад шість тисяч учнів четвертих та сьомих класів шкіл Херсона, інформує наш власкор Сергій ЯНОВСЬКИЙ. Наявна у шкільних бібліотеках література не відповідає новим навчальним програмам. У міському управлінні освіти знають, що половину суми на друк книжок мали б виділити з місцевої скарбниці. Але ця новина надійшла до регіону запізно, і передбачити в своєму бюджеті додаткові 2,5 мільйона гривень міськрада не встигла. Та й не факт, що потрібні гроші знайдуть. Педагоги радять дітям скачувати необхідну літературу з Інтернету. Але далеко не в кожної родини знайдеться кілька тисяч гривень на термінове придбання ноутбука чи планшета для свого розумника.