Учора в столичному Українському домі відкрилася вже традиційна книжкова виставка (на знімку). Приурочили її до Дня знань. Утім, у павільйонах десятків видавництв можна придбати і стару добру класику, і зовсім нові твори. До того ж як для школярів, так і для широкого загалу. Окрім художньої, наукової, історичної, музичної літератури, тут також представлені усілякі альбоми про мистецтво, подарункові та антикварні видання.

 

 

 

Проте найширшою аудиторією виставки, звісно ж, мають стати дітлахи та їхні батьки (на знімку), адже відбувається ярмарок напередодні нового навчального року, і організатори подбали про презентації саме шкільної та навчальної літератури, дитячих книжок. Відвідувачів гостинно зустрічатиме й «Літературний салон», де всі зацікавлені поспілкуються як з відомими письменниками сучасності, так і з молодими талановитими початківцями на літературній ниві. В салоні щодня проходитимуть цікаві презентації книжкових новинок, літературні зустрічі, круглі столи, семінари, художні автограф-сесії, відкриті дискусії з питань мистецтва книги та проблем книговидання. У програмі фестивалю також творчі майстер-класи для дітей, розважальні атракціони, аквагрим, інтерактивний ігровий майданчик та багато інших цікавих подій.


Буде представлено і так звану електронну платформу підручників. Йдеться про цифрові копії, які школярі зможуть скачувати до себе на електронні носії і активно користуватися. Щоправда, така книга буде не безплатною, проте, як запевняють представники проекту, коштуватиме вона вдвічі-тричі дешевше за свій друкований аналог, до того ж матиме ще одну перевагу — учневі не доведеться носити одразу кілька важких підручників, а все міститиметься, приміром, у планшеті.


Традиційно, в рамках книжкової виставки-ярмарку проводиться Благодійна акція «Придбай книжку — подаруй свято дітям, позбавленим батьківської турботи». Всі бажаючі зможуть зробити свій вагомий внесок у забезпечення дитячих будинків та шкіл-інтернатів новими книгами.


Тож і не дивно, що вже в перший день серед покупців виявилося багато дітей. Кажуть, літом читали зрідка, але тепер час братися за книжки. Батьки грошей не шкодують. Бо і самі після своїх чад часто-густо перечитують сучасні історії. Ну а що стосується літератури для дорослих, то вона цього року широко позначена тими подіями, що відбуваються у нашій країні. Зокрема, дуже багато письменників вдалися до відтворення подій Революції Гідності, а також війни на сході. Надзвичайно широка палітра історичної літератури.


Під час відкриття стартував ще один Всеукраїнський проект «Вишивка етнографічна: «Український народний орнамент: вишивки, тканини, писанки», присвячений Ользі Косач-Кривинюк, де були представлені вишиті аркуші книги, показ сучасних виробів за ними, майстер-класи з народної вишивки. До речі, оскільки вже зайшла мова про вишивку, то поверхом вище в Українському домі триває виставка етнічного українського одягу.
Ну а щоб уже зовсім «підсолодити» відвідання заходу, під час проведення виставки-ярмарку відбудеться «Фестиваль морозива» — свято солодощів та розваг.


Уже традиційно під час відкриття відбулося й урочисте нагородження лауреатів Премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва за 2014 рік та Премії імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності за 2015 рік.


Триватиме виставка до 30 серпня.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.