Цього року на Луганщині скорочується мережа загальноосвітніх шкіл. У зв’язку з малою кількістю учнів чотири закриються й шість будуть реорганізовані. Що стосується лінії розмежування, то жодної школи тут не закриють, незважаючи на мінімальну кількість дітей.


Навчальним закладам Станично-Луганського, Новоайдарського й Попаснянського районів, які розташовані в небезпечній зоні розмежування, приділили особливу увагу. Адже там було зруйновано 26 об’єктів системи освіти, які й сьогодні страждають від мінометних обстрілів бойовиків. На відновлення цих і ще шістнадцяти об’єктів, які потребували ремонту, з різних бюджетів — державного, обласного й місцевих — виділено більш як 2 млн. грн.


До початку навчального року будівельники постаралися загалом закінчити роботи, але на окремих ділянках вони триватимуть ще довго. Як, наприклад, у сільській Троїцькій школі Попаснянського району. Цього навчального року тут сядуть за парти всього близько 30 дітей. Для них уже підготовлений перший поверх, а другий ремонтуватиметься. Головне — після обстрілу підлатали дах і вставили вікна.


 Разом з урядом Японії розроблено два проекти, які передбачають модернізацію класних кімнат, забезпечення шкіл устаткуванням, меблями й спортінвентарем. Крім того, дитячий фонд ЮНІСЕФ абсолютно для всіх учнів доправить набори канцелярських товарів. Це хороша допомога, коли врахувати, що на підконтрольній Україні території області вчитимуться понад 5 тис. дітей-переселенців. Точну кількість поки що назвати складно, вона стане відома в другій декаді вересня. 


— У Сєверодонецьк щотижня прибуває до десяти дітей з окупованих регіонів області, які хочуть учитися на підконтрольній Україні території. І не тільки в школах,  — каже виконувачка обов’язків директора департаменту освіти й науки Луганської ВЦА Тетяна Ткачова.  — Ми зберегли мережу професійно-технічних училищ — їх у нас 28. Крім того, у Кременній відкриваємо ліцей з посиленої військово-фізичної підготовки. Усього ми сьогодні курируємо роботу 15 відділів освіти, 315 шкіл, 10 шкіл-інтернатів, понад 50 дитячих садків, 24 позашкільних закладів, 28 профтехучилищ і 22 вищих навчальних закладів.

Луганська область.