До редакції «Голосу України» надійшов дещо нетиповий лист читачки з Корюківки. О. Кравченко написала про свій біль: «Нещодавно я дізналася, що мій син, навчаючись в одному з вузів Чернігова, отримуючи стипендію, уже майже рік, як програє її у гральних автоматах. Грають хлопці-друзі, їх п’ятеро, а може, й більше, всі вони з різних райцентрів Чернігівщини. Розумні, порядні діти, але ж страшно й думати, що ми, батьки, не можемо їх втримати... Я часто тепер у Чернігові, стежу за сином, хочу вирвати з лап «знахабнілого звіра» — гральних апаратів. Приїжджаю в обласний центр, обходжу всі ці заклади. Правда, зараз вони прикрилися, причаїлися, але ж так було вже не раз, а ще кажуть, що працюють нелегально. Знають своїх «дурників-клієнтів», дзвонять їм і запрошують на гру. Якби моя воля, розібрала б ці заклади за ніч по цеглині».

Наболіле матері зрозуміло. Ігроманія, на жаль, захоплює частину молоді, яка втрачає зв’язок із реальністю. На Чернігівщині протягом останніх років сталася низка вбивств, пограбувань, пов’язаних із неадекватною поведінкою «ігрунів», яким для задоволення своїх планів, погашення боргів необхідно було дуже швидко знайти значні суми коштів. Сподіваємося, що син нашої читачки все ж таки полишить азартні ігри та не завдаватиме клопотів близьким.


Тим часом в області практично щомісяця правоохоронці викривають нову гральну точку. Хоча гральний бізнес — заборонений, багато власників гральних автоматів шукають нелегальних способів підзаробити, нічого не виробляючи. Наприклад, 30 січня в Чернігові працівники міськвідділу внутрішніх справ припинили діяльність великого підпільного казино. Воно було розташоване в підвалі, обладнаному шлюзовою системою входу-виходу (!). Гравці потрапляли в заклад, спустившись у підземний хід-печеру за 30 метрів від об’єкта.


У березні в обласному центрі працівники міліції закрили 4 букмекерські контори, в яких вилучено два десятки комп’ютерів, іншу техніку. Апеляційний суд Чернігівської області в лютому підтвердив вирок суду першої інстанції, згідно з яким троє ніжинців — власників 38 гральних автоматів — засуджено до великих штрафів з конфіскацією грального обладнання. Організатор незаконного бізнесу в окремих приміщеннях кафе-барів «От заката до рассвета» і «Спорт клуб» заплатить штраф у 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (140 тисяч гривень), а його спільники — по 7,5 тисячі н. м. доходів громадян.


Корюківчанка О. Кравченко б’є на сполох не даремно. Адже любителі нажитися на легковірних гравцях хоч і притаїлися, та знову й знову розкидають свої підступні сіті, аби отримати зиск. Що робиться у регіоні, аби нарешті такі матері, як наша читачка, не плакали?


Торік відкрито 44 кримінальні провадження за фактами зайняття гральним бізнесом, припинено діяльність 21 підпільного азартного закладу, в правопорушників вилучено 201 ігровий автомат, 67 комп’ютерів-симуляторів, 2 рулетки, 2 покерні столи та грошові кошти в сумі майже 100 тисяч гривень. Подібна робота проводиться і нинішнього року. Уже ліквідовано 26 об’єктів грального бізнесу: покерний клуб, зал азартних автоматів та 19 букмекерських контор. В ігнорувачів чинного законодавства вилучено 16 гральних автоматів, 32 комп’ютери-симулятори та 2 покерні столи. Для моніторингу оперативної обстановки та недопущення поновлення діяльності подібних закладів створені мобільні групи, які працюють в цілодобовому режимі. У 2015 році за рішеннями судів правопорушникам присуджено штрафи у сумі понад 680 000 гривень.


Можливо, ця неформальна активізація міліції нарешті дасть свої позитивні плоди.

Чернігів.

 

ДО РЕЧІ

 

До Чернігівського окружного адміністративного суду стосовно ФОП направлено адміністративний позов про застосування фінансових санкцій відповідно до ст. 3 Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні» та п. 33 ст. 10 Закону України «Про міліцію», в результаті чого у вересні 2014 року суд ухвалив стягнути з порушника 9 млн. грн. на користь держави.

 

 Гральні автомати.


Фото СЗГ УМВС України в Чернігівській області.