Сьогодні на Закарпатті перебуває 4025 внутрішньо переміщених осіб, з них — 275 з Криму, решта — з Донбасу. Цілодобово триває робота регіонального, районних і міських штабів, а також гарячої лінії. За словами першого заступника начальника облуправління ДСНС Володимира Ціцея, всі громадяни, які звернулися до штабів, забезпечені тимчасовим житлом. Водночас можливості в області щодо надання безплатних домівок цим людям істотно обмежені. Спочатку розраховували, що на Закарпатті приймуть без відчутного навантаження орієнтовно дві тисячі осіб, але сьогодні їх майже вдвічі більше.


А ще, скаржаться у регіональному штабі, у бюджеті немає коштів для вирішення низки проблем переселенців. Розміри адресної грошової допомоги не покривають фактичних витрат на проживання та оплату комірного, не вистачає вільного соціального житла та помешкань комунальної власності. Водночас в державі немає дієвих програм і пільгового кредитування для таких цілей.


«Нині деякі громадяни з Луганщини й Донеччини реєструються як переселенці, проте виїжджають вони не з окупованих територій і користуються державними пільгами, — каже заступник голови і керівник апарату ОДА Олександр Петік. — Тому необхідно звернутися до Мінсоцполітики з пропозицією переглянути та уточнити перелік населених пунктів, які є окупованими, а які є придатними до проживання, щоб надалі убезпечитися від шахраїв». Він також зазначив, що до складу штабу слід включити волонтерів, які допомагають переселенцям, а також представника служби у справах дітей, адже увага до дітей-сиріт та всиновлених малюків, які переміщуються, має бути особлива.


Закарпатська область.