Прикордонники затримали дельтаплан і пілота

На Закарпатті українські прикордонники зі словацькими колегами в рамках проведення спільної операції виявили та затримали малий літальний апарат, який, імовірно, використовували контрабандисти для переміщення тютюнових виробів.

Сталося це біля села Домбоки у зоні діяльності Мукачівського прикордонного загону. А напередодні рух літального апарату зафіксував прикордонний наряд Чопського загону на ділянці відділу «Паладь-Комарівці». Той летів у бік сусідньої Словаччини, а за годину повернувся в Україну.
Про «нелегала» було поінформовано компетентні органи, розпочалися пошукові заходи по обидва боки кордону. Згодом прикордонники за допомогою тепловізорів помітили літальний апарат, що знижувався неподалік кордону. В район його можливого приземлення прибули прикордонники Мукачівського загону. Там затримали особу без документів в екіпіровці пілота.
Під час огляду літального апарату встановлено: це — двомісний мотодельтаплан. Засоби навігації було вирвано з панелі, згодом їх знайшли на відстані двохсот метрів від місця приземлення. Пошукові дії тривають. Працює слідча група з Мукачевого.
А за день до цього, у п’ятницю, чопські й словацькі прикордонники на ділянці Ужгородського району теж зафіксували переліт через кордон декількох літальних апаратів. Одразу було організовано пошукові заходи по обидва боки кордону. Літак упав о п’ятій ранку за селом Нижній Грушов прикордонного Михайловецького округу, що за 62 кілометри від держкордону. За 80 метрів від місця падіння поліцейські знайшли дрібно порізані шматки документів і фото. На думку словацьких правоохоронців, апарат намагалися спалити.
Як повідомляє словацька телестудія, цей випадок набув розголосу через те, що закарпатця, підозрюваного у вбивстві власного брата (через невдале приземлення) та незаконному перетині кордону на контрабандному літаку, поліція... відпустила.
Скидається на те, що про контрабандні польоти словацька поліція знає набагато більше. Про це сказав і міністр внутрішніх справ Роберт Калиняк, повідомивши, що контрабандні літаки приземлялися на території Словаччини декілька разів.

Закарпатська область.

 

 

На знімку: крилатий «нелегал» біля села Нижній Грушов.

Фото з сюжету словацької телекомпанії «Маркіза».