У Міноборони вкотре проводять реформу системи харчування військовослужбовців. І якщо ще недавно на солдатській кухні міняли годувальників, яких добирали на основі аутсорсингу, то тепер перетворення зачеплять і норми харчування, і меню, і обслуговування, і постачальників.
А от від послуг цивільних компаній, які годують сьогодні ЗСУ, згодом відмовляться взагалі. Армійський харчоблок реорганізують за НАТОвськими стандартами, а до плити стануть військові кухарі. Про це вчора розповіли в профільному відомстві під час презентації пілотного проекту реформи харчового забезпечення ЗСУ. Проект стартував 16 вересня цього року поки що у двох військових підрозділах Львова і Одеси.
За словами керівника проекту Діани Петрені, під час його реалізації змінили самі підходи до харчування особового складу, які, по суті, не переглядалися з 60-х років минулого століття. Досі меню захисника Батьківщини складалося з 30—40 нормативних найменувань. Хто служив у радянській армії, добре пам’ятає солдатську кашу з перловки і комбіжиру. Втім, коли харчуванням українських військовослужбовців перейнялися приватні компанії, які виграли тендер МО України, асортимент військових їдалень дещо розширився. Але на цьому ринку «годувальників» панувала сувора конкуренція і закони бізнесу, що не робило солдатські обіди смачнішими і споживнішими.
Бойові дії на сході України показали, що аж ніяк не всі приватні компанії можуть повноцінно годувати бійців у таких екстремальних умовах. І от тепер військове міністерство повертається до випробуваної системи військових кухарів, але з урахуванням нових для нас стандартів НАТО в організації процесу харчового забезпечення армії.
В ідеалі має вийти якісний солдатський фаст-фуд. Свого часу, побувавши на базі Бондстил у Косово, ми змогли оцінити цю систему харчування. Тоді вразив перелік запропонованих страв, які військовослужбовець міг вибрати на свій смак, підходячи з тацею до роздавальників. В асортименті було понад п’ять найменувань супів, стільки ж других страв і гарнірів, майже десять видів усіляких салатів і закусок, а також десерти — пироги, йогурти, муси... Подібне свято шлунка намагаються організувати й нашим військовим. Перетворення тривають у рамках Проектного офісу реформ при МО України. Уже розроблено каталог продуктів з 248 позицій. У ньому є два показники — вартість харчування одного військовослужбовця на добу і калорійність. А за допомогою спеціально розробленої волонтерами комп’ютерної програми у військових частинах формується меню. Ціна питання нині — 60 гривень на одного бійця. (Для порівняння: вартість харчування одного військовослужбовця НАТО — учасника спільних навчань на нашій території обчислювали в 19 доларів). Однак процедура електронних відкритих торгів із закупівлі продовольства, свої кухарі, відновлення кухонного обладнання у військових підрозділах дасть змогу не заощаджувати на порціях та їх якості, а також розширити найменування страв у меню, запевнила керівник проекту Діана Петреня.
У рамках реформи солдатської кухні запроваджують електронний облік харчування — так звана електронна стройова картка військовослужбовця. Сканер на вході до їдальні фіксуватиме реальну кількість особового складу, яку в певний день було забезпечено харчуванням. Таке ноу-хау також дозволить відстежувати і управляти запасами продуктів у системі «Електронний склад».
Діана Петреня поділилася своїми враженнями про перші дні нового «поживного» експерименту, який триває на базі Академії сухопутних військ. Каже, що напередодні старту компанія, яка годувала цю військову частину раніше, вивезла все кухонне обладнання, посуд, аж до ложок і виделок.
— Ми були готові до такого протистояння. Експеримент не зірвали. Цікава була реакція солдатів. У перший день вони не вірили, що можна брати кілька бутербродів з ковбасою. Деякі намагалися навіть запихати нарізку в кишені... Думали, що це показуха, пов’язана з інспекцією з Міноборони. Але наступного дня асортимент був не менш різноманітним з динею на обід і бананами на вечерю, — згадує Діана.
Перевести на представлену систему харчування практично 250 тисяч людей одразу неможливо. Наступного року планують годувати по-новому ще десять військових частин. Нині чекають на відповідну постанову Кабміну. Усіх реформа охопить, коли буде достатнє фінансування, обкатана система закупівель продовольства й підготовлено достатню кількість військових кухарів. До речі, на таких фахівців чекають для оформлення контракту з армією.

P. S. З метою підвищення якості харчування військовослужбовців працює гаряча лінія Тилу Збройних Сил України: 
0 800 507 309 або (044) 483 59 63.