Цього навчального року на Хмельниччині стало на півтора десятка шкіл менше, за останні п’ятнадцять років зникло 315 навчальних закладів. Закривають переважно малокомплектні сільські школи, утримання яких для бюджету надто дороге.

 


Дітей мають довозити до навчальних закладів інших населених пунктів. Днями 14 нових автобусів (на знімку) отримали сільські школи Хмельниччини. Кошти на їх придбання виділили з обласного бюджету в рамках програми «Розвиток освіти Хмельницької області на 2011—2015 роки». Ще майже чотирнадцять мільйонів гривень сподіваються отримати на ці цілі з державного бюджету.


Чиновники декларують: усі процеси реформування шкільної мережі мають розпочинатися не згори, а знизу. А там киплять великі пристрасті... Приміром, посеред літа, у найгарячішу пору, мешканці села Воскодавинці Красилівського району кинули все, щоб обстояти свій навчальний заклад. У ньому лише 22 учні, тож батькам запропонували шкільним автобусом підвозити дітей до сусідньої Чепелівки. Однак місцеві жителі переконані: зачинена школа закриває усі перспективи для села. Що тоді може втримати у ньому молоді сім’ї? Крім того, селяни кажуть: якщо закриється школа, навіть рейсовий автобус перестане сюди ходити.


Наразі школа продовжує жити. Але проблема фінансування таких закладів стоїть дуже гостро. На утримання згаданого закладу витрачають понад півмільйона гривень на рік.


Хмельницький.


Фото автора.