Івану Дмитровичу Беху — 75! Увесь його шлях доктора психологічних наук, директора Інституту проблем виховання НАПН України, академіка — зразок вірності професійному обов’язку й служіння науці. Сучасна педагогіка немислима без уведених І. Бехом у науковий обіг понять «особистісно орієнтоване виховання», «гуманізація виховання», «культура гідності», «цінність іншої людини». Учений збагатив педагогіку науковими засадами особистісно орієнтованої технології виховання, що відкриває широкі можливості розвитку глибинного творчого потенціалу людей. Особистість він розглядає в різних аспектах, відшукуючи її першопочаток, її родову генезу.

Так це вміє робити тільки академік Іван Дмитрович Бех. Під його керівництвом захищено чимало кандидатських і докторських дисертацій. Крім того, І. Бех активно популяризує психолого-педагогічну науку в засобах масової інформації та публічних виступах.


Ейнштейн казав, що в науці важливі не тільки інтелектуальні досягнення, а передусім моральні якості вченого. Живий приклад — Іван Дмитрович Бех. У вирі думок і емоцій він щедро віддає час, енергію і знання, передає набуте, наснажує інших. Із професійною дбайливістю він формує науковий колектив, гурт однодумців, небайдужих до проблем освіти. Потреба почути, відчути, зрозуміти, сприйняти оточення в безмірі особливостей людських характерів — лейтмотив всієї діяльності І. Беха, відповідального мистецтва бути водночас і науковцем, керівником, директором інституту, і відкритим до діалогу товаришем і порадником. Щедрість неординарної душі І. Беха виявляється у збагаченні душ інших. Іван Дмитрович — особистість лірична й витончена, знається на поезії, літературі й історії, в усьому звичайному бачить незвичайне, глибоке, утаємничене — а це дано далеко не кожному. Він знаходить час і для друзів, для щирої розмови, для пісні. Велике серце підсилює його наукову велич і авторитет керівника і наставника.


Нам пощастило працювати з І. Бехом, вчитися його майстерності. Уміння надихати власним прикладом — один з його великих секретів. Академік Бех сьогодні у високому творчому леті. Ми, його колеги і сподвижники, зичимо того зоряного лету не спиняти ще довгі роки.


Співробітники Інституту проблем виховання НАПН України.