Катерининська церква в Чернігові, зведена на честь перемоги Чернігівського козацького полку під Азовом 1696 року, була збудована за заповітом полковника Якова Лизогуба його синами і освячена 1715 року. Днями обласний центр відзначав 300-ліття святині. На урочистості з цієї нагоди прибув Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

 


Главу УПЦ КП зустрічали віце-прем’єр, міністр культури В’ячеслав Кириленко, очільник області Валерій Куліч, народні депутати Владислав Атрошенко та Олександр Кодола, міський голова Чернігова Олександр Соколов, а також священнослужителі з різних куточків України.


Охочих помолитися разом з Патріархом було чимало, літургія транслювалася на великому екрані біля храму. А після богослужіння відбулося погашення спецконверту з нагоди 300-ліття храму. Потім гості куштували благословенний Святішим козацький куліш і дивувалися виправці козаків Миколи Черепа на конях із Соколиного хутора, що під Качанівкою.


На Красній площі обласного центру гості свята вшанували пам’ять героїв Небесної Сотні й захисників України, що полягли на Донбасі. Урочистості продовжилися в обласному музично-драматичному театрі імені Т. Шевченка, де Патріарх вручив медалі «За жертовність та любов до України» учасникам АТО та волонтерам.


Віце-прем’єр-міністр, міністр культури В’ячеслав Кириленко у своєму слові повідомив, що 300-літні ювілеї святкують чимало храмів в Україні. Але Катерининська церква — особлива. «Побудова цієї церкви була символом перемоги української зброї колись, а сьогоднішнє свято — це символ нашої духовної перемоги», — переконаний В’ячеслав Кириленко.


Чернігів.

 


Фото автора.