Перехід окремої квартири на альтернативне джерело енергії виявився справжнім подарунком для цілого кондомініуму.

 

У Херсоні перша сонячна міні-електростанція вже з’явилася на даху триповерхового житлового будинку номер 55 по вулиці Кольцова. Встановило її, щоправда, не ОСББ, а власник однієї із квартир. Людина небідна, він витратив із десять тисяч доларів США на дві панелі загальною потужністю три кіловати на годину. Користується ними виключно його родина, але і господарі інших помешкань укупі з управлінцями кондомініуму не натішаться. І на те є вагома економічна та технічна причина.


— З аварійними відключеннями світла у нас просто біда. Минулої зими в холоди люди двічі сиділи цілий день у темряві через перевантаження мережі та короткі замикання. Перехід однієї квартири на альтернативне джерело суттєво розвантажує мережу. Адже власник помешкання з високим рівнем доходів має чимало побутової техніки. І активно нею користується — за місяць витрачає до восьмисот кіловатів. А тепер його споживання із загальної мережі знизилося до кількох десятків кіловат, через що і небезпека аварійних відключень суттєво зменшилася. Я б тільки вітав, якби ще хтось панелі на даху поставив. Та не у всіх сусідів стільки грошей знайдеться, — каже керівник ОСББ «Кольцова, 55» Юрій Трегубко.


Заступник завідувача відділу виконавчого комітету Суворовського району Херсона (він найбільш насичений житловими масивами висотної забудови) Людмила Ткаченко додає, що нині орган місцевого самоврядування допомагає ще кільком кондомініумам у розробці проектів переходу на ощадніші енергоресурси. 

Херсон.