На Черкащині посіяно 59 тисяч гектарів ранніх ярих зернових. Це 79 відсотків від загальної площі ярої пшениці, ячменю, гороху.

Розпочато також сівбу технічних культур. Зокрема, на 21 тисячі гектарів лягло в грунт насіння соняшнику. Це 15 відсотків від запланованих плантацій ліквідної олійної культури. Майже три з половиною тисячі га вже зайнято цукровими буряками.

Одними з перших завершили сівбу ранніх зернових аграрії СТОВ «Агрокомплекс «Степанецьке» Канівського району.

— Ми продовжуємо підживлювати мінеральними добривами озиму пшеницю, — розповідає головний агроном господарства Володимир Мірошніченко. — Через кілька днів почнемо сіяти кукурудзу, соняшник, ріпак. Механіки зайняті обслуговуванням техніки, зокрема сівалок.

У Степанецькому понад дві тисячі гектарів зайняті зерновими культурами. Минулий рік дав добрий урожай: пшениці — більш як 60 ц/га, соняшнику — 30 ц/га, кукурудзи — 84 ц/га. Звісно, і цьогоріч землероби докладуть зусиль, аби знову бути з хлібом.

— У всіх господарствах області, — поінформувала директор департаменту агропромислового розвитку Черкаської ОДА Оксана Криницька, — вологу закрито на сто відсотків. Однак це не рятує озимі та перші сходи ранніх ярих зернових від її дефіциту. Верхній шар грунту зовсім сухий. І ми з надією очікуємо дощів. Понад 686 тисяч гектарів зернових, які вирощуватиме Черкащина нинішнього року, дадуть гарний урожай, якщо своєчасно пройдуть весняні опади.

Андрій НЕСТЕРЕНКО, Лідія ТИТАРЕНКО.

Черкаська область.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Головний агроном господарства Володимир Мірошніченко та механізатор Анатолій Клименко визначаються зі стратегією підживлення озимої пшениці.

Механізатори Юрій Смолич, Роман Ковальов та Михайло Поштар готують сівалку до виходу в поле.