Нинішнього року Російській Федерації доведеться якось перебитися без знаменитих херсонських кавунів, томатів, ранніх овочів. Їх виробники вже нині зменшують площі під ці культури, розуміючи, що на пошук нових ринків збуту піде якийсь час, а вирощувати врожай без перспективи його продати просто немає сенсу. Так, «Аделаїда» у селі Чулаківка — одне з найбільших на Херсонщині фермерських господарств, що спеціалізується саме на вирощуванні ранньої картоплі, скорочує площі майже вдвічі.
— Я вважаю, що Росія оголосила нам торговельну війну ще раніше, ніж загарбала Крим. Торік я поставив до РФ понад двісті тонн ранньої картоплі, і приватна компанія з Великого Новгорода, котра постачала його до Москви, Санкт-Петербурга та Єкатеринбурга, за нього не розрахувалася, заборгувавши майже 120 тисяч гривень. Суд в Україні ми виграли, але на жодні наші численні звернення до російської служби судових приставів про стягнення боргу ніхто навіть не відповів. Мабуть, нас сприймають, як ворогів, а зобов’язання перед ворогами можна не виконувати, — гірко констатує керівник ФГ «Аделаїда», депутат Херсонської облради Сергій Рибалко. — Тому цієї весни ми скоротили площу під ранніми сортами картоплі з 300 до 160 гектарів, повністю відмовившись від постачання до РФ. Нехай «браття» їдять картоплю, вирощену в Ізраїлі чи Голландії, причому не в полі під плівкою, а на гідропоніці. Вона вдвічі-утричі дорожча, ніж наша, і смак саме такий, на який окупанти заслужили.
Вочевидь, скептично налаштовані до подальших перспектив ділового співробітництва із Росією не тільки в «Аделаїді», а й у багатьох сільгосппідприємствах і посередницьких структурах півдня України. Про це переконливо свідчить і вражаюче падіння обсягів експорту до сусідньої держави. Причому почалося воно задовго до російської агресії в Криму — схоже, товар, який швидко псується, через показну несквапність митників з РФ просто стало ризиковано «маринувати» на кордонах. Порівняйте: протягом двох перших місяців минулого року через Херсонську митницю до Росії переважно автотранспортом відправили 3,34 тисячі тонн дарів таврійських садів та городів, а протягом того ж часу нинішнього року — всього 1,49 тисячі тонн овочів, фруктів та баштанних культур. Падіння серйозне — більш як удвічі. І фахівці переконані, що в березні-квітні потік таких вантажів на північ «зміліє» ще відчутніше.
До речі
На Херсонщині картоплю вже садять — очікується, бараболя цьогоріч в області займатиме 25,5 тисячі гектарів. Однак з них 24,4 тис. га — територія дрібних фермерських та сімейних господарств, котрі вирощують бульбу передусім для власного споживання. І лише 1,1 тис. га, за даними Департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА, використовують потужні агрофірми, орієнтовані на роботу з оптовиками, в тому числі за кордоном.