Модернізація сектору енергоефективності й розвитку зеленої економіки в Україні стала основною темою Всеукраїнського форуму «Зелена економіка і енергоефективність», що відбувся в Дніпропетровську  (на знімку: під час форуму). Організатори заходу, проведеного в рамках Тижнів Німеччини в Україні, — обласна рада та німецьке товариство міжнародного співробітництва GІZ.

Німеччина підтримає модернізацію України

Учасники форуму — представники центральної та обласної влади, Посольства ФРН в Україні, науково-дослідних установ, громадських організацій, українські й міжнародні експерти та консультанти в галузі енерго-
ефективності та зеленої економіки. Головні питання — забезпечення енергетичної і екологічної безпеки й перспективи «зеленої» модернізації для сталого економічного розвитку регіонів.
— Прийшов час не тільки говорити про енергоефективність, а й робити реальні кроки, впроваджувати проекти, ухвалювати нормативно-правові акти, — зазначив голова Держагентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук. — Необхідно відпрацювати механізми підтримки енергоефективності з боку держави, муніципалітетів і бізнесу, щоб енергонезалежність стала реальністю, а український і закордонний інвестор почувався тут вільно.
Як наголосила директор проекту GІZ «Енергоефективність у громадах» Крістіана Хагенедер, наявні результати є наслідком інтенсивної і напруженої роботи.
— Українські громади відіграють провідну роль у підвищенні енергоефективності. І завдяки реалізованим проектам уже вдалося досягти значного скорочення споживання енергоресурсів, — розповіла пані Хагенедер. — Завдяки навчанню українських фахівців є потенціал для роботи в цій сфері.
Під час дискусій обговорювалися питання реформування сектору енергоефективності, фінансування і реалізації енергоефективних заходів у будівлях бюджетної сфери, розробки інструментів енергоефективності на муніципальному рівні, впровадження моделей енергосервісного контрактингу. За словами директора проекту GІZ «Зелена модернізація економіки» Дагмара Ецера, німецький уряд підтримує «зелену» модернізацію економіки України для забезпечення усталеного способу виробництва і споживання ресурсів.
— Ми прагнемо надати українцям можливість скористатися німецьким досвідом і співробітничати з німецькими фахівцями, — сказав він. — Переконані, що досвід Дніпропетровської області буде розповсюджено і в інших областях України.
Заступник генерального консула Федеративної Республіки Німеччина Гудрун Баше зазначив, що Німеччина підтримує Україну, особливо в сфері енергоефективності: «Це — один із пріоритетів нашого двостороннього співробітництва. Ми готові до розширення співробітництва й упевнений, що наші спільні зусилля дадуть відчутні результати».

Від обстежень — до ощадних заходів

Переходячи до конкретних цифр і фактів, варто відзначити, що торік створено обласну систему енергомоніторингу на базі 230 об’єктів комунальної власності. В результаті обласний бюджет заощадив 14 млн. грн. за опалювальний сезон 2014—2015 р. Цього року мережа розширюється ще на 66 об’єктів. Конкретні результати отримають і мешканці будинків. Наприклад, в ОСББ «Високовольтна, 8» планують відремонтувати обладнання і мережі системи опалення. Загальна вартість таких робіт 315 тис. грн., з них уже зібрано 160 тис. грн. (грант від обласної ради, кошти жителів), 155 тис. грн. — кошти GІZ. Очікуваний результат — відновлення системи опалення підвального поверху будинку, відчутна економія теплової енергії, забезпечення комфортних умов проживання в будинку, підготовка для подальшого встановлення індивідуального теплового пункту й проведення енергоефективної термосанації будинку.
— Поряд із енергозбереженням у житловому секторі ми комплексно зайнялися енергоефективністю комунальних медичних установ регіону. Саме вони найбільше енергозатратні, — зауважив голова облради Євген Удод. — Енергоаудит проводять у лікарнях, які найбільше завантажені пацієнтами й потребують негайних енергозбережних заходів. Ми об’єктивно оцінимо всі слабкі місця і зменшимо економічне та енергетичне навантаження на лікарні.
На 11 найбільш енерговитратних будинках виконано енерго-аудит. За його результатами з обласного бюджету виділено 5,5 мільйона гривень на термомодернізацію об’єктів охорони здоров’я. Сьогодні стартують пілотні проекти зі встановлення систем теплопостачання з використанням альтернативних видів енергії. Чотири медустанови Дніпропетровська вже в наступному році можуть одержати гранти від GІZ: Обласна лікарня ім. Мечникова (адміністративний корпус і пологовий будинок), Обласна станція переливання крові (головний корпус, де заготовляють, переробляють і зберігають донорську кров), Дитячий психоневрологічний санаторій №4 для дітей з тяжкими вадами мови й дитячий санаторій №1.
В обласному госпіталі ветеранів війни завдяки сприянню німецької сторони капітально відремонтують системи тепло- і гарячого водопостачання. Промиють системи опалення, встановлять автоматичні термостатичні клапани й повітряний тепловий насос, проведуть ізоляцію трубопроводів, установлять повітряний тепловий насос і сонячний водонагрівач для гарячого водопостачання. Це дасть змогу підвищити ефективність роботи системи опалення, у рази зменшить витрати тепла й електроенергії, забезпечить заклад автономним гарячим водопостачанням. Після реалізації цих заходів річна економія енергоносіїв становитиме 140,25 МВт/год., або 238,5 тис. грн.

Дніпропетровська область.

Довідка

Діяльність проекту «Енергоефективність у громадах» полягає у поліпшенні енергетичної ситуації в Україні шляхом розвитку потенціалу місцевої влади з метою посилення спроможності громад виконувати роль рушійної сили в реалізації заходів стосовно підвищення енергоефективності.

До речі

Програма сприяння «зеленій» модернізації української економіки спрямована на забезпечення державних установ, малих і середніх підприємств і бізнес-асоціацій інструментарієм і поглибленими знаннями в сфері «зеленого» економічного розвитку.

Фото надано прес-службою  облради.