Невеличке село Горицю — на 100 дворів — газифікували ще за радянських часів, одним із перших на Чернігівщині. Та цього року через значне подорожчання блакитного палива місцеві жителі масово закуповують твердопаливні котли, облаштовують грубки, «удосконалюють» опалювальні системи.

— Ми вже торік почали топити дровами, — каже Сергій Котов.— Добре, що старі грубки збереглися! А цього року газ ще і не вмикали.
— А де дрова берете?
— Та ліс поряд, збираємо хмиз...
А от родина Миколи Будюка придбала старий твердопаливний котел.
— З підключенням обійшлося десь у 4000 гривень, — зізнається Ольга Будюк. — У нас 4 кімнати, на день треба оберемків зо три дров. Це буде дешевше, ніж платити такі великі гроші за газ.
Пенсіонери Ігор Іванович і Валентина Андріївна Майковські взимку спалювали до 600 кубів газу протягом місяця. Але мають невеличку піч. Коли порахували за нинішніми цінами свої витрати, вирішили придбати твердопаливний котел.
— Витратилися, встановили, а він потік, — розповідають з гіркотою. — Ще треба 2500 гривень, щоб його відремонтувати та підключити. А в нас і грошей таких зараз немає...
Щойно переобраний сільський голова Володимир Кручко, що проживає з родиною в Гориці (село входить до складу Локнистенської сільської ради), теж придбав за 10 тисяч гривень твердопаливного котла.
— Використовуємо взимку десь 400—500 кубометрів газу на місяць, — пояснив. — Тому будемо економити, спалюючи і дрова. Щоправда, машина їх коштує 2000 гривень. Але й це як-не-як дешевше.
За його словами, не тільки в Гориці, а й у інших селах, дізнавшись про теперішні ціни на блакитне паливо, земляки впорядковують будинкове опалення: самотужки будують грубки, роблять так, щоб тепло йшло в одну-дві кімнати, а не обігрівало все помешкання, розраховане колись на дітей, що вже повиїжджали до міст чи мають свої оселі.
— Газ потрохи вмикатимемо, щоб батареї не замерзли в тих кімнатах, де немає грубок, — ділиться своєю тактикою Андрій Шкіндер. — А топитимемо дровами. У нас у саду багато всякого сухостою нарізали, то на зиму вистачить.
Ось так селяни Гориці відреагували на урядові новації щодо газопостачання. Ціни та норми споживання природного газу змушують переважну більшість вдаватися до режиму економії. Тепер невеличке село майже учетверо знизило споживання газу. Проте, будемо відверті: ці реалії не всім до вподоби.
— Дровами-то дешевше топити, — погоджується колишній тракторист Микола Товкач. — Але ж їх треба заготовити. А у мене пенсія 970 гривень. Це на півмашини дров. Та й скільки додаткового клопоту!
Що це справді так, можна погодитися. На жаль, заощаджувати, економити ми починаємо лише тоді, коли, як то мовиться, по-справжньому припече.

Менський район
Чернігівської області.

 

 

Ольга Будюк демонструє встановлений старий котел, дим з якого йде у піч.

Фото автора.