У Миргороді, що на Полтавщині, урочисто відкрили комбіновану котельню та центральний склад соломи для неї. Введенням їх в експлуатацію фактично завершили реалізацію масштабного міжнародного проекту «Місцеві альтернативні джерела енергії» в курортному місті.

За кілька років у комунальній котельні в провулку Спартаківському п’ять старих газових котлів замінили на три сучасні, економніші та ефективніші. Тут установили твердопаливний котел потужністю 1 МВт, який працюватиме на місцевій біомасі — соломі. Хоча в ньому можна спалювати також тріски та пелети. Завдяки цьому щороку економитимуть майже 600 тисяч кубометрів газу. За нинішніми цінами річне заощадження останнього в грошовому еквіваленті становитиме 2 мільйони гривень. Уже в цьому опалювальному сезоні котельня на соломі (газові котли вмикатимуть тільки в найбільші холоди) забезпечуватиме теплом прилеглий мікрорайон. Зокрема, 10 багатоповерхових будинків, школу, дитсадок та 1 приватний комерційний об’єкт. Для безперебійної роботи згаданого альтернативного джерела енергії у рамках проекту на території комунального підприємства «Спецкомунтранс» спорудили центральний склад, у якому зберігатимуть до двох тисяч тонн соломи в тюках.  Вибудувана також логістична інфраструктура, що охоплює простір від полів місцевих агропідприємств, на яких збирають пожнивні рештки, до «солом’яного» котла. Задля цього придбали потужний автомобіль-трейлер із тягачем та телескопічний навантажувач.
Левову частку коштів на реалізацію проекту загальною вартістю 2 млн. доларів виділило Агентство США з міжнародного розвитку USAІD. Водночас 200 тис. гривень знайшли у міському бюджеті, 2 млн. гривень — в обласному. 
Тож за допомогою іноземних партнерів подібні новації впроваджуватимуть і в інших містах. Важливо також на прикладі Миргорода відпрацювати механізм встановлення тарифів на «добуте» в такий спосіб тепло місцевою владою. Присутня на згаданих урочистостях народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альона Бабак по-обіцяла посприяти цьому на законодавчому рівні.

Полтавська область.

 

 

На знімку: вивантажують паливо для «солом’яної» котельні у Миргороді.

Фото з сайту Асоціації «Енергоефективні міста України».