Найактивніші учасники та координатори Дніпропетровського Євромайдану вирішили створити громадську організацію «Народна воля Дніпра». Метою організації називається активізація участі громадян у політичному житті, забезпечення реального впливу на владу, реалізація своїх здібностей до незалежної творчої активності. Про це ініціатори створення заявили журналістам 28 березня.
Організатори зазначають, що останнім часом спостерігається активна експлуатація словосполучення «Дніпропетровський Євромайдан» у різній інтерпретації. Такий вияв активності використання слова «Майдан» у вигляді найменувань ТОВ та інших юридичних осіб, у тому числі тими особами, які й близько не мали стосунку до Майдану, вказує на бажання окремих осіб перетворити таке явище як Майдан на бренд. І прагнення заради своїх інтересів «приватизувати» право на це явище в політичному житті України, яке належить усьому українському суспільству.
За словами координатора дніпропетровського Євромайдану Василя Сухова, розуміння необхідності створення громадської організації як дієвого інструмента політичного впливу на владу виникло в активістів Євромайдану ще в грудні. 20 лютого відбулися установчі збори, учасники яких утворили ГО «Народна воля Дніпра».
— Ми одержали реєстрацію, логотип, на черзі інші атрибути об’єднання, — підкреслив він. — Не збираємося обмежуватися територією області. Маємо намір поширити свою діяльність на сусідні регіони і координувати спільні зусилля у загальнодержавних проектах. Уже нині формується структура загальноукраїнського рівня.
Координатор Євромайдану Іван Маркевич зазначає, що головною метою організації є об’єднання України — насамперед, на економічній основі — навколо таких міст, як Харків, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Одеса.
— Ми почали наш Майдан з Дніпропетровська. Зараз він втратив статус міста-мільйонника. Тут колосальні інфраструктурні й комунальні проблеми, — розповів Іван Маркевич. — Місто не має плану розвитку і генерального плану забудови. Дніпропетровськ нині деградує. Але він завжди був донором бюджету України. Тому один із напрямів нашої роботи, щоб місто одержувало більше для свого власного розвитку.
Одними зі своїх основних питань «Народна воля Дніпра» ставить контроль чинної влади, публічність прийняття рішень і використання бюджету. Для цього організація планує створення комісій при райрадах обласного центру та переформатування виконкомів рад. Ці ініціативи вже підтримали в кількох райрадах.