За офіційними даними, індекс споживчих цін на Хмельниччині відносно попереднього місяця становив 101,9 відсотка. Показник навіть на кілька десятих нижчий, ніж середня цифра по країні. Здавалося, таке зростання не повинно істотно позначитись на витратах середньостатистичної родини. Однак насправді ціни прямують угору значно впевненішими темпами.


Якщо вести мову про харчі, то на споживчому ринку області їх вартість у середньому зросла лише на 1,2 відсотка. Та водночас ціни на деякі продукти просто зашкалюють. Доволі несподівано серед найдорожчих опинилось сало. Якщо раніше воно вдвічі-тричі було дешевшим від м’яса, то нині уже практично наздоганяє його. Так, вартість одного із головних національних продуктів сягає 70—75 гривень за кілограм. А кілограм м’яса коштує всього на 10—15 гривень більше.


Не зупиняються ціни і на овочі. Хоча о цій порі вони мали б бути традиційно найнижчі, проте робити осінні запаси багатьом не по кишені. Такі найпопулярніші овочі, як морква, буряк, капуста, цибуля коштують не менш як 10—15 гривень за кілограм.


Протягом місяця, за повідомленням обласного управління статистики, подорожчали молоко, фрукти, курятина, сметана, гречані крупи, кисломолочна продукція, яловичина, цукор, сири. Загалом у щоденному раціоні важко знайти продукт, який зберіг би свою вартість. Хоча офіційно такими все-таки визнано рибу, борошно, свинину, соняшникову олію, безалкогольні напої, рис, які подешевшали на 0,5—2,5 відсотка. Але на загальному тлі витрат така економія мало рятує. Скажімо, свіжий короп навіть по 40—45 гривень за кілограм залишається малодоступним для пенсіонерів та родин із низьким рівнем доходів.


Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби в середньому зросли на 2,4 відсотка.


Дедалі менше покупок мешканці краю здійснюють у магазинах взуття та одягу. Там товар лише за місяць подорожчав більш як на десять відсотків.


Продовжують зростати витрати на житло, воду, електроенергію, газ — на два відсотки, як стверджує статистика. Та якщо скласти все це скромне подорожчання, що відбувається кожного місяця, то в результаті виходить: з початку року індекс споживчих цін по області наближається до 145 відсотків, перевищуючи середні дані по країні.

Хмельницька область.