Пригадуєте героя відомого серіалу радянських часів, що він, що б там не було, висловлював свої сумніви завченою фразою: «Сумніваюся я, одначе...» І здебільшого не помилявся у своїх передбаченнях. От і я сумніваюся. Не віриться мені.

Причиною сумнівів стала нещодавня заява у телеефірі Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка: «Теплокомуненерго зацікавлено у тому, щоб спалити якомога більше газу і виставити споживачеві якомога вищий рахунок. Уряд пропонує прив’язати рахунок, що ви отримуєте, до температури зовнішнього повітря. І це повинно бути на відповідальності теплокомуненерго: зменшувати обсяги споживання природного газу, зменшувати температуру теплоносія і, відповідно, зменшувати рахунок за опалення вашої квартири, а не нагрівати атмосферу за ваші гроші».
З першим твердженням прем’єра цілком згоден, і, певен, так само поділяють його стурбованість більшість українців, що змушені власним коштом опалювати вулиці, а щодо другого, то сумніваюся. Насмілюся запитати, як «уряд пропонує прив’язати рахунок до температури зовнішнього повітря»? Раніше не прив’язував, а тепер, отже, коли припекло, то прив’яже? Чим?
Гадав, у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України знають, як це зробити, однак у прес-службі, зіславшись на зайнятість, відіслали на сайт відомства, де, крім заяви віце-прем’єр-міністра України — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка, нічого з цього приводу не знайшов. Цитую: «Ми маємо привчити наших комунальників працювати так само, як працюють німці чи скандинави: дивитися прогноз погоди та заздалегідь готуватися до потепління чи, навпаки, до зниження температури, не спалювати дорогоцінні енергоносії «у повітря». Ті комунальні підприємства, які знехтують рішенням Кабміну, просто працюватимуть собі у збиток, жодної несправедливої копійки з населення вони не отримають».
Ваші слова та Богові б у вуха! Якби ж то тільки від перегляду прогнозу погоди залежали наші платіжки за тепло, то нехай собі комунальники дивляться той прогноз. Але, якщо я правильно розумію, для того щоб регулювати подачу та температуру теплоносія, потрібне відповідне обладнання, якого у нас немає і невідомо ще коли буде, а те що є — старе й давно відслужило всі терміни. От що викликає великі сумніви! Тому ще раз наважуюся зателефонувати начальнику відділу взаємодії із засобами масової інформації Мінрегіонрозвитку та ЖКГ України Марії Азоян. Прошу, щоб розказала або бодай порадила спеціаліста, який би зміг пояснити новий механізм нарахування тарифу на тепло, згідно зі змінами до постанови №630, ухваленими Кабінетом Міністрів України.
— А ви, — каже, — нам листа напишіть — на фірмовому бланку. Ми його зареєструємо і передамо фахівцям. Вони підготують відповідь. Хоча, направду, з постановою №630 непроста ситуація. По-перше, Яценюк ще не підписав, а по-друге, чиновники з ЄС комизяться.
А я з цього приводу згадав слушне прислів’я: пообіцяти — ще не значить... нагрітися!
Піду писати листа на фірмовому бланку.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

НОРМА ЗАКОНУ

     Із Закону України «Про доступ до публічної інформації»

Стаття 19. Оформлення запитів на інформацію
3. Запит на інформацію може бути індивідуальним або колективним. Запити можуть подаватися в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача.
Стаття 20. Строк розгляду запитів на інформацію
1. Розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту.

Тим часом

Перебуваючи у Сватовому, віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко повідомив, що з резервного фонду країни на відновлення міста планують виділити майже 40 млн. гривень. При цьому він зазначив, що остаточну суму можна буде назвати після ретельного обстеження усіх споруд.
За останніми підрахунками, ушкоджень зазнали 20 соціальних об’єктів, 59 багатоповерхівок і майже 500 приватних будинків. Їх обіцяють відновити у найкоротший термін.
Цікаво, чи не розійдуться цього разу слова віце-прем’єра з ділом.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.