Перехід до нової дванадцятирічної шкільної освіти розпочнеться 2018 року. Про це розповів на брифінгу заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей, який учора відповідав на дзвінки громадян за номером прямої телефонної лінії Кабінету Міністрів України. Нагадаємо, що раніше у МОН озвучували плани розпочати 12-річне навчання спочатку з 2016-го, а потім з 2017 року.

 

Нині розроблений у профільному міністерстві проект базового закону про освіту проходить процедуру погодження в інших відомствах.


Він передбачає зміну тривалості навчання і структури середньої школи. «Початкова школа як була, так і залишиться чотирирічною, базова триватиме п’ять років, старша — три роки. Тобто дванадцятий рік додається у старшій школі», — уточнив Павло Хобзей. Він зазначив, що старша школа функціонуватиме відокремлено від основної, а після 9-го класу усі учні складатимуть ЗНО. Нова старша школа передбачатиме зміну навчальних програм, діти вивчатимуть не більш як 6-8 предметів одночасно, замість 14, як це відбувається нині. До шкільної реформи готуватимуть і вчителів, які пройдуть перенавчання. Тим часом уже з наступного року педагогам можуть збільшити навантаження. Такі вимоги ставить перед українським урядом Міжнародний валютний фонд, а крім того, економити на освіті доведеться і через зменшення надходжень до держбюджету внаслідок податкової реформи.