На тлі багаторічних сумських комунальних негараздів ВАТ «Сумитеплоенерго» на чолі з заслуженим енергетиком України, доктором технічних наук Леонідом Пляцуком — можна сказати, зразково-показовий партнер для майже трьохсоттисячного міста. 

З приходом ВАТ «Сумитеплоенерго» на ринок теплових послуг 10 років тому, в опалювальний сезон сумчани почали почуватися, даруйте, майже, як у Бога за пазухою: в установах і практично 70% міських квартирах тепло, ясно (фірма також є основним постачальником електроенергії до обласного центру. — Авт.) і, як то кажуть, мухи не кусають. Звісно, цей комфортний затишок з’явився в оселях містян не за допомогою палички-стукалочки, а завдяки непересічним зусиллям майже тисячного колективу теплоенергетиків.
Тільки за останню п’ятирічку непродуктивні втрати теплоенергії скоротилися майже вдвічі. Цьому також сприяло введення в експлуатацію головної акумуляторної батареї, модернізація систем випуску пари й обігового водопостачання, введення в дію нової турбіни на ТЕЦ та десятки інших заходів, які паралельно забезпечили зростання потужності електростанції майже на третину.
Модернізація і реконструкція також дали змогу розпочати похід за ефективне використання енергоресурсів. Як результат, за 10 років колектив ВАТ «Сумитеплоенерго» скоротив річне споживання природного газу на виробничі потреби на 40 мільйонів кубометрів — зі 114 до 74 мільйонів. Частково блакитне паливо було замінено твердим паливом — вугіллям. У стані реалізації перебуває чимало інших енергозберігаючих заходів. Серед них і впровадження в експлуатацію експериментальної установки газифікації вугілля, яка найближчим часом дозволить зменшити використання природного газу ще щонайменше на 10—15%.

Як і хто у Сумах прагне підірвати безпеку держави...

Кому тільки не муляє очі сумське підприємство: олігархам і напіволігархам, просто бізнесменам, владі і багатьом так званим слугам народу з депутатськими мандатами. Наїзди, як правило, розпочинаються напередодні підготовки до опалювального сезону, коли теплоенергетики у поті чола роблять все, аби в осінньо-зимовий період місто не відчувало себе замерзаючою Попелюшкою. Особливо гучними звинувачення стають під час передвиборних кампаній.  
Цього року на головні ролі «правдолюбців» вийшли інші «герої». Першим розвідку боєм здійснив депутат Сумської міської ради, деякий О. М. — донедавна один із тутешніх провідних регіоналів. Як і належить, розпочав на сесії «за здравіє», мовляв, мої депутатські запити стосуються формування тарифів на тепло, а також бажання ознайомитися з документами, на основі яких укладалися договори оренди ТЕЦ.  На запитання кореспондента місцевого тижневика про справжність його «громів і блискавок», чи це лише передвиборний піар, «громовержець» відповів: «Розібратися у питанні утворення тарифів мене підштовхнуло наближення опалювального сезону...», мовляв, невдовзі нам принесуть платіжки, в яких вартість за опалення двокімнатної квартири становитиме 1200, а трикімнатної — 1800 гривень.
Таку стурбованість соціальним становищем міського електорату можна було б вітати, якби цей слуга народу почав обстоювати його соціальні права хоча б відразу після оголошення урядом кабальних тарифів для населення. А не у свинячий голос, коли поїзд давно «тю-тю». І мав звертатися з депутатськими запитами з питання, нав’язаного урядом населенню, «соціального захисту» безпосередньо до «творців-реформаторів».
— Піар піаром, проте у когось дуже руки сверблять прибрати до рук, хоча б частково, частину майнового комплексу, який перебуває у нас в оренді, — переконаний Леонід Пляцук.
— Але ж це пахне криміналом, адже в оренді у вашого колективу цілісний майновий комплекс стратегічного призначення, за «дерибан» якого загрожує досить суворе покарання.
— Це так. Однак.., — співрозмовник лише махнув рукою, мовляв, всі українці все знають.
І справді, всі ми знаємо, що в нашій державі для можновладних панів та їхніх олігархічних «побратимів» не існує жодних обмежень. Тим паче, коли дуже хочеться, то закони для них не писані.
Мій співрозмовник як у воду дивився. Рівно за тиждень 16.09.15 р. той само тижневик виступив з новою публікацією: «На ринку теплопостачання — бардак!». Цього разу вже відкрито з головного калібру вдарили замовники сценарію — керівництво Сумського машинобудівного наукового об’єднання, донедавна відомого під іменем Фрунзе, в особі директора з матеріально-технічного та інформаційного забезпечення Олексія Рябенкова з вимогою передати на баланс КППУ (котельня північного промислового вузла), одній з виробничих структур машинобудівного комплексу, більшість акцій, які належать двом російським олігархам. А це мало не левова частка цілісного майнового комплексу — всі магістральні тепломережі у зоні постачання тепла вищезгаданою котельною. Себто: віддай тітку дяді, а геть з очей.
Звісно, під благим наміром — «поліпшення якості надаваних послуг» та «облагодіяння» містян низькими тарифами за послуги, оскільки конкурент — ТОВ «Сумитеплоенерго» (у двох словах) — скнара, здирник, який геть плюнув на споживачів і дбає тільки про власні зиски. Утім, сумчани вже взнали справжню ціну крокодилячим сльозам і «батьківській турботі» нинішньої адміністрації машинобудівного об’єднання, яке заборгувало колективу підприємства зарплати, а місту — податки за оренду землі, десятки і десятки мільйонів гривень. 
Причому машинобудівники вперше з відкритим забралом пішли на «Ви», аби заволодіти частиною нерозривного майнового комплексу. Що очікує сумчан, якщо «благодійникам» вдасться досягти поставленої мети?
— Теплоенергетичний колапс, схожий на Алчевський — переконаний Леонід Пляцук.
Можливо, тривогою професіонала і сумчан переймуться також як в уряді, так і в кабінетах керівників служб, які відповідають за безпеку держави?..
І нарешті — алаверди... Ось як прокоментував нинішню ситуацію навколо Сумської ТЕЦ недавній очільник Сум Геннадій Мінаєв:
«Допускаю, що за популістськими заявами про високі тарифи — банальне і давнє бажання олігархічних кланів взяти ТЕЦ під власний контроль... Тож у майбутній раді голосами депутатів — представників заводу Фрунзе, яких делегують до міськради майже всі партії, відбудеться рейдерське захоплення Сумської ТЕЦ... До речі, цим рейдерам сьогодні підіграє сумська міська влада».
Ось, виявляється, де зариті «антикорупційні пироги»...

Сумська область.

ДОВІДКОВО

За час функціонування компанії в обласному центрі на заміну магістральних, квартальних та інших розподільних тепломереж загальною довжиною понад 320 кілометрів колективом було витрачено майже 100 мільйонів гривень. В оренді у підприємства — цілісний майновий комплекс у складі Сумської ТЕЦ, 21 котельня, понад 60 центральних теплових пунктів, дві потужні насосні станції для підкачування води і оті 320 кілометрів теплових мереж.

Мал Георгія МАЙОРЕНКА.