Триває розслідування причин аварії українського вертольота, який розбився у прикордонному Михайловецькому окрузі Словаччини, коли перевозив нелегальних мігрантів.
«Під час оперативних заходів підрозділи Державної прикордонної служби встановили, що вертоліт належав одному з авіаклубів Одеської області, — зазначив речник ДПСУ Олег Слободян. — Встановлено, що двоє пілотів, які раніше були військовими льотчиками, — громадяни України, один — з Вінницької області, другий — з Одеської».
Нещасний випадок стався біля села Стретавка Михайловецького округу у важкодоступній місцевості, за 3—5 км від села. Падіння вертольота, що, ймовірно, летів на низькій висоті спричинив густий туман.
«Контрабандисти одразу за кордоном спускаються нижче, до рівня лісу, тоді їх на радарі не видно», — каже словацький експерт з питань безпеки Мілан Житній.
На брифінгу в місті Жиліна міністр внутрішніх справ Словацької Республіки Роберт Калиняк повідомив: «У середу ввечері ми зареєстрували один з перельотів невпізнаного повітряного апарата, який перетнув наш кордон. Далі настали несприятливі погодні умови, зокрема дуже густий туман. Щойно туман розвіявся, ми виявили уламки вертольота Мі-2 в околицях Михайлівки. Безпосередню причину аварії ми ще не знаємо. Контрабандисти і мігранти для здійснення своєї незаконної діяльності шукають різні маршрути. Тому з п’ятниці минулого тижня маємо на східному кордоні власні літальні апарати Мі-171 і Bell-429», — сказав Р. Калиняк. Тим часом офіційна заява українських прикордонників в частині того, хто виявив незаконний переліт через кордон і якою була наступна реакція, дещо дисонує з інформацією словацької сторони. Ось попередня заява Держприкордонслужби України з цього приводу: «Державна прикордонна служба повідомляє, що вночі 11 листопада близько 4-ї години ранку на напрямку населених пунктів Ужгород (Україна) та Вишнє Нємецьке (Словаччина) прикордонний наряд, в умовах складної видимості, на слух зафіксував шум двигуна непізнаного літального апарата». Ця інформація одразу була передана підрозділам Збройних Сил України та колегам зі Словаччини.
На борту перебувало двоє громадян України та четверо вихідців з країн Південно-Східної Азії, серед них — дві жінки.
Останнім часом почастішали нелегальні перельоти з українського боку до Словаччини на різних видах авіаапаратів. Це робота контрабандистів — визнають обидві сторони. Слід сказати, що це викликає негативний резонанс у сусідній державі.