Серед прикладів військової відваги, які демонструють українці у війні з РФ, оборона Савур-Могили посідає особливе місце. Це одна з найвідоміших операцій, проведених Збройними Силами України.

12 серпня 2014 року чотирнадцять розвідників на чолі з полковником Ігорем Гордійчуком прорвалися до висоти і взяли під свій контроль спостережний пункт. Основне завдання групи — коригувати вогонь артилерії, яка завдяки сміливцям завдавала точних ударів по позиціях терористів. Для ліквідації загону РФ залучила великі сили артилерії і найманців з бронетехнікою. Розвідники відбили понад десять штурмів противника, знищивши велику кількість живої сили та техніки. А коли довелося відступати, Ігор потрапив під обстріл «Градів». Осколок від снаряду влучив йому в потилицю, під каску.
Тяжко пораненого полковника ворог залишив помирати з розрахунку, що йому залишилися лічені хвилини. Однак Ігор вижив. Лише через дві доби його підібрали працівники Червоного Хреста й відвезли до Дніпропетровська.
Дружина Ігоря Тетяна вірить, що сильнішим за смерть став саме характер її чоловіка. «Удома нас також усіх налаштовували, що все буде добре. Він житиме. Звичайно, шлях буде довгий, адже дуже важкі симптоми. У нього розпочалися запальні процеси. Але завдяки лікарям, завдяки Богу, завдяки такому його характеру ми змогли це подолати, і... ми живемо», — розповідає жінка.
Нині полковник ЗСУ Ігор Гордійчук проходить реабілітацію у найбільшому військово-медичному центрі світу. До Вашингтона він приїхав на початку лютого цього року. Чоловік каже, що безмежно вдячний українським і американським лікарям за все, що ті для нього зробили. «На мене ще чекає операція, а тоді знову процес реабілітації. Однак тепер усе залежить від Бога», — розповідає Ігор Гордійчук. За словами Тетяни, її чоловік уже написав заяву з проханням повернути його після реабілітації на службу. Каже, усвідомлює, що воювати так, як раніше, може, й не вдасться. Але йому точно є що розповісти майбутнім українським офіцерам.
Указом Президента України за виняткову мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі І. Гордійчуку присвоєно звання «Герой України» з врученням ордена «Золота Зірка».

 

 

Петро Порошенко вручає Ігорю Гордійчуку нагороду.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).