Жителі Кіровограда пройшли від Кафедрального собору до Фортечних валів, де поклали квіти до пам’ятного знака жертвам Голодомору, і з запаленими поминальними лампадами та свічками в руках згадали родичів і близьких, знайомих і незнайомих людей, які постраждали від геноциду.

За невинно убієнними голодом відслужили поминальний молебень. Учасники ходи приєднались до всеукраїнської хвилини мовчання.
Водночас експозицію «Голодні світанки» — як ще одне нагадування про жахливі сторінки історії української нації і демонстрацію людиноненависницької сутності більшовизму — розгорнуто в Кіровоградському обласному художньому музеї. Художню частину експозиції складають твори кіровоградських професійних художників, членів Спілки художників України. Частину експозиції займають ілюстративні матеріали, що висвітлюють хронологію подій, засоби та наслідки боротьби радянського режиму проти українського селянства.
Унікальними експонатами виставки є також пам’ятні монети номіналом п’ять гривень із серії «Голодомор — геноцид українського народу» (2008), створені до 75-ї річниці Голодомору 1932—1933 років в Україні.

Микола ПРАВДА, науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею.

Кіровоградська область.

Репродукція надана музеєм.