Під час представлення книги з загадковою назвою «Сповідні розписи...» з’ясувалося, що це перше видання такого типу в Україні.


Його упорядник кандидат історичних наук, співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Горобець зазначає: «Сповідні розписи — одна із форм документів церковного обліку населення, запроваджена на Гетьманщині в 1720-х роках. Вони являли собою повні посімейні списки місцевого люду в межах парафії, відтак нині це надзвичайно цінне генеалогічне джерело, яке дає змогу відстежити родоводи сучасних українців, що кілька століть тому були простими козаками чи селянами, навіть кріпаками».


Книга про сповідні розписи стосується села Дягова Менського району.


Науковець навів для прикладу прізвище Павленків, адже подібне видання стало ініціативою відомого мазепознавця, журналіста та шеф-редактора наукового журналу «Сіверянський літопис», уродженця Дягови Сергія Павленка. Прізвище Павленко вперше з’являється у сповідному розписі 1754 року, де записаний Степан Павленко. Але порівняння з відомостями розпису 1746 року дозволяє ідентифікувати його зі Стефаном Павловим, який записаний на ім’я та по батькові. Власне, з цього видно, що батька Стефана звали Павлом, і саме від цього імені походить прізвище Павленків.


А загалом у сповідних розписах представлено 6 поколінь Павленків, які Сергію Олеговичу вдалося з’єднати в генеалогічному дереві з наступними представниками роду. Відтак його родовід налічує понад 300 років і півтора десятки поколінь Павленків.


Нова книга містить покажчик прізвищ, що суттєво допоможе мешканцям Дягови, на Менщині, та вихідцям із цього села у справі дослідження власних родоводів.


Вразив учасників зібрання колишній голова Городнянської райради Анатолій Гронь (він народився у сусідньому з Дяговою хуторі), продемонструвавши величезний аркуш (довжиною щонайменше з метр) власного генеалогічного дослідження. Як з’ясувалося, завдяки архівним джерелам він розробив родовід від сьогодення до 1850-х років, а тепер, з допомогою опублікованих сповідних розписів, над вивченням яких просидів більше тижня, знає про своїх предків до кінця ХVІІ ст.

Чернігівська область.

 

Невтомний дослідник рідного краю, постатей та епохи гетьмана Івана Мазепи, заслужений журналіст України, багатолітній власкор нашої газети по Чернігівській області Сергій Павленко (на знімку) прийняв рішення піти з газети на заслужений відпочинок. Але, власне, відпочинок для нього — улюблене хобі, яким є історія. Тож, дякуючи Сергію Олеговичу за роки спільної журналістської праці, бажаємо цікавих історичних знахідок і успіхів!


Редакція «Голосу України».