Запуск модульної котельні в селі Майдан на Закарпатті став першою ластівкою економного теплозабезпечення в школах гірського району.

Бережливість та ощадливість — особливі вимоги часу. Тож за угодою між ПРООН та Закарпатською ОДА з обласного бюджету виділяються необхідні кошти на реконструкцію наявних систем теплопостачання в мережі освітніх закладів Міжгірщини. Нині у школах і дитсадках району — чотири десятки котелень, з них 12 на газі, 8 — на електриці, а 20 «підгодовуються» вугіллям.
Піонером у переобладнанні теплогосподарства стала Майданська ЗОШ, де директором — Оксана Блецкан. Щойно тут запущено вітчизняну резервну модульну котельну потужністю 100 кВт, яку змонтували Микола та Антон Лахманюки і Юрій Бундзяк. Її переваги начальник райвідділу освіти Іван Субота підтверджує переконливими фактами. Якщо стара котельня в середньому споживала десять тисяч кубометрів газу протягом опалювального сезону, то нова установка, що підживлюється дровами, — наполовину дешевша для обігріву тієї ж площі. Планується ще більше корисної дії котельні внаслідок її універсального використання, себто застосування калорійної паливної сировини — пелетів. Їх випуском, до речі, успішно займається місцева фірма.
При введенні в експлуатацію в Майдані модернізованої котельні не випадково був присутній і директор Міжгірської ЗОШ ім. Августина Волошина Володимир Залезинський. Приїхав пересвідчитися у її ефективності, адже черговий запуск модульної котельні більшої потужності — 196 кВт, що намічений уже на грудень, має відбутися в очолюваному ним закладі.
Як повідомляє Іван Субота, наступного року такі енергоощадні об’єкти стануть до ладу  в Міжгірській ЗОШ, у Лозянському, у Репинному та Соймах. Замовляє проекти Закарпатська ОДА.

Міжгір’я 
Закарпатської області.

 

 

На знімку: під час відкриття нової котельні.

Фото автора.