Молокозаводи забирають на Чернігівщині молоко по 2 гривні 70 копійок, а на базарі в містах коштує воно по 10 гривень за літр. Проте поїхати до райцентру, щоб продати молоко від своєї корови, можуть не всі. Тож у Кукшині Ніжинського району створено кооператив, один із напрямів діяльності якого — прийом та переробка молока.

 

Корів тут тримають 76 сімей, і ці люди будуть членами кооперативу, переконаний сільський голова Олександр Пивовар: «Наразі наш населений пункт здає 2000 тонн молока на рік, і я глибоко переконаний, що, маючи свій молокоприйомний пункт і міні-цех з переробки, люди отримають чесну ціну на молоко».


Тут вироблятимуть сир та вершки, і вже є домовленість про забезпечення ними мешканців навколишніх сіл. А на відкриття кооперативу приготували першу бринзу. Кажуть, смакувала всім.


У Ніжинському районі за підтримки Євросоюзу створили об’єднання сільськогосподарських кооперативів «Чернігівщина екологічна». Директор об’єднання Юрій Ткачов каже: «Завдяки цьому здавач отримує чесний розрахунок. Тобто при ньому роблять аналіз, він бачить, яке у нього молоко, і за якість отримує надбавку».

 

Чернігівська область.